Bekijk het origineel

van den Berg blijft de druiventeelt trouw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

van den Berg blijft de druiventeelt trouw

Oude cultuur loopt sterk terug

3 minuten leestijd

..Och, ik heb het werk op de tuin zo ingedeeld, dat de druiventeelt er precies tussen past", zegt Van den Berg, die op zijn tuin elf druivenkassen van elk ongeveer 40 meter lengte heeft staan. Zijn vader is in 1928 met de druiventeelt begonnen. In die tijd werden op de opengrond veel druivenkassen neergezet. De grote animator voor deze teelt was destijds Jan Barendse, een belangrijke figuur in de tuinbouw in die dagen. Vader Van den Berg, die ook bij het gesprek aanwezig was vertelt, dat er in die tijd goede perspectieven Waren voor het telen van druiven onder glas. ,.We kwamen tot betere uitkomsten dan met de vollegrondprodukten".

Dick van den Berg, die tussen Monster en Poeldijk „tuint", denkt er voorlopig nog niet over om zich aan te sluiten bij degenen 'die de druiventeelt afstoten om daarvoor in de plaats sla, tomaten "öf bloemen te kweken.

Helaas -begonnen kort daarna de crisi-sjaren. Veel aangevoerde produkten op de veilingen dnaaiden door, omdat er geen kopers voor waren. Zover is het met de druiven nooit gekomen; deze 'Kijn altijd nog wel verkocht. De prijzen waren echter bijzonder laag. Van den • Berg seniior produceert wat cijfers uit zijn vooroorlogse boekhouding. In 1932 werd nog 26 a 27 cent per kilo betaald, maar het jaar 1933 was een dieptepunt. Ete veiliingklok kwam niet verder dan het aantal trossen betreft. Weer enkele weken later is het tijd om de druiven te binden. De ranken worden dan langs het horizontaal gespannen ijzerdraad geleidt en. vastgebonden. Gelijktijdig worden de bomen dan op het definitieve aantal trossen gebracht, welk aantal van 40 meter 80 druivenbomen. Voor elf kassen komt dat neer op 880 bomen. Dit betekent dat er in enkele weken tijd ongeveer 20.000 bossen door de handen moeten gaani. Voor veel vrouwen en meisjes was het druivenkrenten voor de tweede wereldoorlog een hoog gewaardeerde bijverdienste. Het was in die crisisjaren wel zo, dat op krediet werd gekoolit met de belofte, dat mert „de krent" zou worden betaald.

Na de oorlog, toen. de werkloosheid verdween en de lonen hoger werden, terwijl ook de meisjes door beter onderwijs goed betaalde betrekkingen kenden krijgen, verdween de animo voor het druivenkrenten. Aangezien het aanbod groter was dan de vraag werden zeer hoge lonen betaald voor het druivenkrenten, terwijl de tuinders dan nog blij mochten zijn^ dat het werk werd gedaan.

KOELHUIZEN

Deze problemen hebben er voor gezorgd, dat de druiventeelt steeds kleiner wordt. Misschien zou door de buitenlandse conourrenitie de druif al helemen en tomaten kunne»^ soms veel meer opbrengen, maar soms ook veel minder. De bloemenprijzen zdjn deze zomer ook niet zo best geweest, terwijl de tomatenprijzen tevens wekenlang op een heel laag pitje hebben gestaan. Ik ben heleimaal niet ontevreden".

iEJen factor, die bij Vam den Berg zeker sterk' meetelt, is het'^eit, dat hij de liefde voor de druiventeelt van zijn vader heeft meegekregen. Daarbij spelen de krentenproblemen geem grote rol, omdat hij nog steeds kan rekenen op de hulp van enkele gehuwde vrouwen. Deze liefde voor de mooie druiventeelt wordt toch nog wel op diverse plaatsen in: het Westland gevonden. We hopen, dat er een economische basis zal blijven voor het voortbestaan van deze oude cultuur in ons land.

Tuinder Dick van den Berg toont vol trots zijn produkten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

van den Berg blijft de druiventeelt trouw

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken