Bekijk het origineel

Saoedi-Arabië beperkt olie-produktie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Saoedi-Arabië beperkt olie-produktie

Belangrijke stap van koning Feisal

2 minuten leestijd

BEIROET — Koning Feisal \t.n het olierijke Saóedi-Arabic heeft een beperking \an 10 percent van de olieprcduktie afgekondigd met ingang van donderdag, aldus heeft radio Saoedi-Arabië bekendgemaakt. Fn een door de radio omgeroepen verklaring van het Koninklijk Paleis werd ook gerireiigd niet volledige stopzetting van de olie-uitvoer naar de Verenigde Staten.

..Zijner Majesteits regering spant 7.\ch in opdat de regering van de Verenigd»» Staten tiaar huidige positie ten aanzien van de Arabische-Israëlische oorlog zal wijzigen", aldus de verklaring. Met nadruk werd gezegd dat men hierbij het oog had op de Amerikaanse steun aan Israël.

..Indien de maatregelen niet spoedig tot tastbare resultaten leiden zal het koninkrijk Saoedi-Arabië de levering van olie aan de Verenigde Staten stopzetten", aldus de verklaring.

Het besluit van Koning Feisal komt sen dag nadat president Nixon in Washington vier ambassadeurs van Arabische landen heeft ontvangen. De delegatie werd geleid door Feisals minister van buitenlandse zaken Omar Sakkaf. Woensdag besloten tien Arabische oliestaten eveneens hun olieprcduktie elke maand met minstens vijf procent te zullen verminderen tot Israël zich terugtrekt uit de 1967 bezette gebieden. Saoedi Arabië, zo werd donderdag in de verklaring nog gezegd, zal tot hpt december de olieprcduktie met 10 procent verminderen. Vanaf één december zal Saoedi Arabië dan de maandelijkse vermindering van de produktie met 3 procent doorvoeren.

Saoedi Arabië is het grootste olieproducerende land in het Midden-Oosten, ongeveer 8,5 miljoen barrel worden momenteel per dag geleverd.

INVLOED

Saoedi Arabië is na Canada en Venezuela het land van waaruit de Verenigde Staten het meest olie invoeren - ongeveer 19.794.000 barrel per maand.

Belangrijker is echter nog dat Saoedi Arabië de onbetwiste leider is van de Arabische oliewereld en dat Feisals stap waarschijnlijk zal worden gevolgd door soortgelijke stappen van de andere Arabische olielanden.

Donderdag heeft het kleine oliestaatje Aboe Dhabi aan de Perzische Golf reeds bekend gemaakt dat het de olieuitvoer naar de Verenigde Staten heeft stopgezet.

Nu gaat er slechts weinig olie uit dit Sjeikdom naar de Verenigde Staten, maar de maatregel heeft toch een belangrijke symbolische betekenis.

Ongeveer 6 procent van het dagelijks olieverbruik in de Verenigde staten ad 17 müjoen barrel komt uit de Arabische landen. Enige beperking van het gebruik zou de Verenigde Staten volgens Amerikaanse desliundigen onafhankelijk maken van de olie uit de Arabische landen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Saoedi-Arabië beperkt olie-produktie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken