Bekijk het origineel

Vertrouwen Israëliërs niet op wapens, maar op hun Verbondsgod gericht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vertrouwen Israëliërs niet op wapens, maar op hun Verbondsgod gericht

Ds. Den Butter net terug uit Israël

4 minuten leestijd

Ds. P. den Butter is het helemaal niet eens met zijn Chr. Gereofrmeerde collega van Apeldoorn, ds. J. H. Velema. Ds. Velema heeft namelijk net terug uit Israël gezegd, dat er bij de Israëliërs sprake is van een zekere zelfoverschatting en dat men op de wapens vertrouwt. Ds. Den Butter daarentegen, ook net terug uit Israël, zegt dat grote lagen der bevolking van Israël zich juist diep afhankelijk weten van de Verbondsgod en velen hebben ds. Den Butter daarom met klem gevraagd om voor Israël in deze zware dagen voorbeden te doen.

Wij vernamen dit gisterochtend van ds. Den Butter kort na zijn thuiskomst uit Tel-Aviv. Via Brussel waar hij overnachtte, kwam hij met zijn groep reizigers gisterochtend aan op Schiphol, geen dag eerder dan gepland was.
Gevraagd naar zijn indrukken, moet ds. Den Butter (35) enkele grepen uit een veelheid doen. Het moreel van de Israëlieten is erg hoog, in die zin dat ze geen vrees koesteren. Wel is hier en daar van een zekere teleurstelling sprake. De bevolking denkt er wat genuanceerd over, maar iedereen - ook ds. Den Butter - is er vast van overtuigd dat de Israëliërs zich de eerste klap hebben laten geven, welbewust.

GESPANNEN
Aan het front zelf is ds. Den Butter met zijn reisgezelschap uiteraard niet geweest; wel hebben ze vele militaire activiteiten gezien en meermalen verward gezeten in kolonnes militaire voertuigen.
Gevraagd naar de verhouding tussen de Israëlieten en de Arabieren binnen Israël, zei ds. Den Butter een gespannen verhouding bespeurd te hebben die er bijv. in resulteerde dat het reisgezelschap geen Arabische taxi kon krijgen na een bezoek aan de Graftuin in Jeruzalem waar - zoals men weet - ds. Jan Willem van der Hoeven de bewaker van is. De Israëlieten hebben uiteraard voor eventualiteiten hun maatregelen reeds genomen en zo is bijv. de oude stad van Jeruzalem volledig afgesloten en streng bewaakt.
Heeft ds. Den Butter nog iets bespeurd van de talrijke vrijwilligers die Israël wilden bijstaan?
Niet veel, was het bescheid, en die zijn trouwens ook niet nodig! Een ziekenhuis dat ds. Den Butter bezocht en dat helemaal klaar was gemaakt voor oorlogstoestanden, was bijna leeg. Veel reservisten voor de krijgsmacht die in de verzorgende sector daarvan zijn ondergebracht, schijnen niet eens te zijn opgeroepen. Israël heeft helemaal geen vrijwilligers nodig, zelfs nauwelijks de eigen vrijwilligers. Anders ligt dat natuurlijk voor de combattanten en voor materiële hulp zoals de Verenigde Staten die momenteel met behulp van hun enorme transportvliegtuigen verstrekken. Daarvoor zijn de Israëliërs ook zeer dankbaar.

ISRAËL PREDIKANT?
Ds. Den Butter is binnen de laatste anderhalf jaar driemaal naar Israël geweest: één keer op vakantie en twee keer als reisleider. Heeft hij soms plannen om voorgoed naar Israël te gaan? Jawel, antwoordt hij. Er is overleg gaande met het Chr. Geref. Deputaatschap „Evangelieverkondiging onder Israël", dat momenteel ds. J. L. C. Boertjens in opleiding heeft als opvolger van prof. dr. M. Boertien voor het ambt van Israëlpredikant. Ds. Den Butter volgt momenteel al colleges in Amsterdam en bereidt zich helemaal voor op zijn toekomstige taak, die evenwel nog niet het kerkelijke fiat heeft.
Als het deputaatschap er niet voor voelt, zo vragen wij, gaat u dan op eigen verantwoordelijkheid als bijv. evangelisatiepredikant? Dat wil ds. Den Butter zeker niet. Hij is tenslotte Chr. Geref. predikant en als hij gaat, moet bet kerkelijk gebeuren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Vertrouwen Israëliërs niet op wapens, maar op hun Verbondsgod gericht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken