Bekijk het origineel

AMBASSADEURS BIJ KONINGIN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

AMBASSADEURS BIJ KONINGIN

3 minuten leestijd

Koningin Juliana heeft donderdag op paleis Soestdijk ter aanbieding van hun geloofsbrieven achtereenvolgens ontvangen de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, Z. E. Kingdom Gould jr., de ambassadeur van de Centraal Afrikaanse Republiek, Z. E. Clement Sevot Massissia en de ambassadeur van de republiek Sri Lanka, Z. e. dr. Gamani Corea, zo heeft de rijksvoorlichtingsdienst meegedeeld. kwam Barendje, bekomen van de schrik los. „Bedankt hoor Kees voor het wegjagen van die ondeugende jongens en voor het meerijden". „Niks te bedanken, Barendje", zei Kees terwijl hij het kleine mooie blonde meisje aanzag. „Je had ze anders maar niet zo hard moeten slaan", kwam Barendje bezorgd. „Ze zullen wel pijn hebben en die ene was helemaal nat." „Dat zal wel meevallen en ze hadden het verdiend'', zei Kees terwijl hij even zijn dikke vingers door het haar van het meisje liet glijden. „Als ze weer schelden of je lastig vallen zeg het dan maar tegen mij. Dan zal ik ze wel mores leren. Ze hebben maar van je af te blijven". Hij stak zijn hand op naar Barendje en reed naar huis. Toen 's avonds Barendje onder het eten het avontuur vertelde bleef Janus Engelen met een hap brood in de mond toeluisteren. Toen Barendje uitverteld was, werd moeder Gerritje kwaad, „'t Is treurig", zei ze. „Je kunt zo'n meisje niet eens alleen naar school laten gaan. De politie moest er naar kijken". Janus slikte zijn hap brood door. „Ik denk dat Barendje van die twee nooit meer last zal hebben", zei hij. Als Kees Legerstee er naar kijkt dan doet hij meer dan de politie. Is een potige knaap en hij valt wms niet tegen".

De veldwachter had andere zorgen. Natuurlijk, hij had het toezicht over een uitgestrekt gebied, maar dat was het ergste niet. Over het algemeen bestond je voornaamste werk uit het toezicht houden op de stroperij en het rondbrengen van lastgevingen voor het gemeentehuis. Verder moest je een enkele keer optreden bij burenruzies en deed je je plicht bij begrafenissen en huwelijiken. Dikwijls werd je ook bij het gemeentehuis aangesproken door een gelukkige vader, die een zoon of een dochter kwam aangeven en daar die goede man twee getuigen moest hebben, ging je even met hem mee om tegenover de ambtenaar te verklaren, dat je gezien had dat 's mans gezin vermeerderd was. Een rondlopende arbeider verklaarde dan hetzelfde en er werden wat handtekeningen gezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

AMBASSADEURS BIJ KONINGIN

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken