Bekijk het origineel

Voorlopig geen hartchirurgie in Utrecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voorlopig geen hartchirurgie in Utrecht

2 minuten leestijd

Het zal nog geruime tijd duren voor in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht weer open hartoperaties worden verricht. Hoewel het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen zich onlangs bereid heeft verklaard geld beschikbaar te stellen voor de verbouwing van de kliniek voor hart- en vaatchirurgie en voor de aanschaf van nieuwe apparatuur, blijkt het bijzonder moeilijk snel voldoende deskundig personeel te vinden '6m de kliniek te bemannen.

Dit is donderdagmiddag bekend gcwor-'er t'-dF"-'.5 een verr^f""'"r"rif vp" '''•> faculteitsraad van de medische faculteit in Utrecht. De onlangs benoemde hartchirurg prof. dr. H.A. Huysmans gaf in de vergadering een overzicht van de stand van zaken met betrekking vet ^.c hartchirurgie in^ het Academisch Ziekenhuis.

KONFLIKT

Door eerst de operatiestop en vervolgens het ontslag van hart- en vaatchirurg prof. dr. J. Wieberdink, kwam in april 1970 de hartchirurgie in dit ziekenhuis stil te liggen. De toen splinternieuwe küniek voor hart- en vaatchirurgie met 35 hocggespecialiseerde „bedilen-" i's sindsdien nauwelijks gebru:'ki; vcor hst bestemde doel. De conf'icten binnen het ziekenhuis rondom prcf. W.eberdink hadden- als bijkomend gevolg dat het gehele team van medisch, technisch en verplegend personeel uiteen is gevallen. Het blijkt nu bijzonder moeilijk te zijn een dergelijk team weer samen te stellen.

Prof. Huysmans verklaarde donderdagmiddag dat wordt gestreefd naar 20t3 tot 250 hartoperaties per jaar in het Academisch Ziekenhuis. Het is volgens hem onmogelik zomaar te beginnen met opereren.

Om volop te kunnen werken zijn minimaal een kleine 20 artsen en minstens 55 speciaal opgeleide verpleegkundigen nodig naast technici voor de bediening van de apparatuur en bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten voor de revalidatie van de geopereerde hartpatiënten.

Tevens is het, gezien de snelle onitwikkeling van de hartchirurgie, volgens prof. Huysmans noodzakelijk dat de kliniek enigszins wordt verbouwd om te voldoen aan de nu te stellen eisen.

Prof. Huysmans wil in Utrecht ook hartchirurgie bij zuigelingen gaan bedrijven. De techniek op dit gebied is rm zover gevorderd, dat pas geboren kinderen met een aangeboren hartafwijking zeer kort na de geboorte kurmen worden geopereerd. Deze snelle ingreep is nodig omdat de kinderen anders overlijden of ernstig ziek blijven. De vraag is echter of die operaties moeten geschieden in het Academisch Ziekenhuis of in het speciale Wilhelmina Kinderziekenhuis van de universiteit. Overeenstemming hierover is nog niet bereikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Voorlopig geen hartchirurgie in Utrecht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken