Bekijk het origineel

Belastingverhoging op vermogen is sociaal ongewenst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Belastingverhoging op vermogen is sociaal ongewenst

Ons land loopt uit de pas

2 minuten leestijd

DEN HAAG — KVP, ARP en CHU hebben bezwaren tegen het regeringsvoorstel om de vermogensbelasting volgend jaar te verhogen tot acht promille. De drie fracties vrezen, dat ons land te veel uit de pas gaat lopen met de andere landen binnen de EEG. De verhoging is bovendien „onbillijk en sociaal ongewenst" voor een grote groep vermogensbezitters met een laag inkomen, vinden KVP, ARP en CHU.

De fracties spuien hun kritiek in het voorlopig verslag over de financiële voorstellen voor 1974. Ook DS'70 en de VVD hebben bezwaren tegen de verhoging. DS'70 meent, dat de mensen die voor hun pensioen sparen te veel bevoordeeld zouden worden.
Voor de verhoging van de benzineaccijns met 4,5 cent per liter is in de Kamer wel een meerderheid. KVP, ARP en CHU vinden de verhoging aan de forse kant" maar hebben wel begrip voor het voorstel.
Verschillende fracties menen dat door de verhoging de benzine in België vijf tot zes cent per liter goedkoper wordt.
Zij vragen minister Duisenberg (financiën) om nieuwe cijfers nu de gulden is opgewaardeerd.
De VVD vindt bovendien, dat er van bestrijding van de geldontwaarding weinig terechtkomt als bovenop de accijnsverhoging straks ook nog de benzineprijzen omhoog gaan door de oorlog in het Midden-Oosten.
De verdubbeling van de huurwaarde van het eigen huis stuit bij zowel oppositie als regeringspartijen (KVP en ARP) op verzet. DS'70 meent dat de huizenbezitters steeds meer worden achtergesteld bij degenen die een caravan of een boot met slaapruimte hebben. De laatste groep wordt niet belast. PvdA, PPR en D'66 zijn het eens met het huurwaardevoorstel, maar vinden dat goedkopere huizen minder zwaar belast moeten worden.
De linkse fracties menen dat de financiële voorstellen van het kabinet een „rechtvaardige lastenverdeling" betekenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Belastingverhoging op vermogen is sociaal ongewenst

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken