Bekijk het origineel

Herv. Eibergen brengt unieke fresco's aan het lieht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Herv. Eibergen brengt unieke fresco's aan het lieht

Vondst verhoogt kosten restauratie

4 minuten leestijd

Eibergen, sinds 1970 bezig met restauratie van haar Gothische kerk uit 1500, blijkt in dit gebouw ook unieke, nog nergens in Nederland aangetroffen wandschilderingen, die overeenkomst vertonen met schilderingen in het Munsterland, rijk te zijn. Over het verder aan het licht brengen en voor verval behoeden van deze onlangs herontdekte fresco's zegt de kerkvoogdij: „nu of te nooit". Zij wil zich inspannen om de daartoe benodigde gelden op tafel te krijgen

De drie jaar geleden aangepakte uitwendige restauratie van de kerk, dak en glas-in-loodramen (waarvan drie beschilderd, nl. met voorstellingen van „de verloren zoon", „de barmhartige Samaritaan" en „laat de kinderen tot Mij komen") is al goed gevorderd. Later werd besloten ook het interieur op te knappen. Bij een bodemonderzoek naar de fundamenten van een vroegere kerk werden inderdaad resten daarvan gevonden, benevens een romaans doopvont. Werkzaamheden aan de wanden leverden een ontdekking op waarvan pas na verloop van tijd de grote waardo bleek.

TWAALF APOSTELEN
Onder oude kalklagen kwam in het koor een complete serie afbeeldingen uit ca. 1510 van alle 12 apostelen tevoorschijn, herkenbaar aan hun attributen. De figuren zijn als ruimtelijke beelden, geplaatst op voetstukken, geschilderd voor fraai versierde gotisch nissen. De reeks vormt een galerij van schijnarchitectuur waarvoor beelden zijn geplaatst. Kenners zien duidelijk overeenkomst met schilderingen in Schöppingen in Westfalen. Ze zijn nog nergens elders in Nederland gesignaleerd en afkomstig uit de periode, dat de Achterhoek bestuurlijk geregeerd werd door de bisschop van Munster.
Ook de gewelven van koor en schip zijn voorzien van prachtige schilderingen, van sierlijke bloemranken, met in het gewelf vóór het koor een afbeelding van Mattheus, de beschermheilige van de kerk. Ook de gewelven van de zijbeuken blijken versierd te zijn.

WEGGEWERKT
Bij eerdere restauraties, in 1820 en 1930, zijn de beschilderingen wel geconstateerd, maar niet op waarde geschat, verder beschadigd en weer onder verse kalklagen weggewerkt. De kerkvoogdij wil nu behouden wat er is, zonder dat daarbij gebrekkig origineel schilderwerk wordt uitgebreid door aanvullen van de ontbrekende gedeelten.
Het herstel is ook technisch gecompliceerd, mede omdat ook gedeelten van overschilderingen van omstreeks 1540 worden aangetroffen op de schilderingen van plm. 1510. Monumentenzorg heeft gezien de waarde van de wand- en plafondfresco's de reeds toegekende subsidie verhoogd. Maar Hervormd Eibergen zal nog meer financiële hulp nodig hebben voor de conservering van het aangetroffen kultuurhistorisch bezit.
Deze kerkelijke gemeente telt omstreeks 2.O0O lidmaten (en in totaal ruim 4.000 leden). Men heeft zich tussen 1967 en 1969 zware inspanningen getroost, voor het bouwen van het in 1968 gereed gekomen kerkelijk centrum „De Huve", dat ten dienste van heel de plaatselijke gemeenschap dienst doet en daarna voor de in 1970 begonnen restauratie van de kerk. Er wordt nog gezocht naar wegen voor het verkrijgen van de benodigde gelden naast de overheidssubsidies.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Herv. Eibergen brengt unieke fresco's aan het lieht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken