Bekijk het origineel

Nederlaag voor Kreisky in Opper-Oostenrijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederlaag voor Kreisky in Opper-Oostenrijk

3 minuten leestijd

WENEN, maandag — By verkiezingen voor de landdag van de Oostenrijkse provincie Opper-Oostenrijk heeft de Socialistische Partg van kanselier Bruno Kreisky volgens voorlopige uitslagen een gevoelige nederlaag geleden. In de hoofdstad Wenen, die een stad-staat vormt, wist zy echter haar positie te verbeteren.

In de oude landdag van Opper-Oostenrijk die 48 zetels telde, bezaten de Socialistische Partij en de R.K. Volkspartij elk 23 zetels. Met steun van de Nationaal-Liberale Vrijheidspartij had de Volkspartij het premierschap van de provincie verkregen. In de nieuwe landdag die 56 zetels telt, heeft de Volkspartij er volgens de nog onvolledige uitslagen 27 gekregen, terwijl de socialisten er 24 veroverden. Aangezien geen van de twee partijn de absolute meerderheid bezit, zal de Vrijheidspartij weer een sleutelpositie innemen.

In Wenen dat van oudsher een socialistisch bolwerk is, hebben de socialisten volgens de voorlopige uitslagen hun meerderheid, die in de oude gemeenteraad 63 van de 100 zetels bedroeg, nog kunnen vergroten. Ook de Volkspartij die over 30 zetels beschikte, zou vooruit zijn gegaan. De kleinere partijen waaronder de Volkspartij zouden de verliezers zijn.

TOETSSTEEN

De landdag- en gemeenteraadsverkiezingen waaraan 40 procent van de Oostenrijkse kiezers kon deelnemen, werden gehouden halverwege de zittingsperiode van het Oostenrij'kse parlement waarin de socialisten sinds 1971 over de absolute meerderheid beschikken. Kanselier Kreisky had de zondag gehouden verkiezingen aangeduid als een toetssteen voor zijn nationale beleid. Waarnemers hadden verwacht dat de socialisten in Opper-Oostenrijk een ab.so!ute meerderheid zouden behalen. Kreisky's populariteit was juist sterk gestegen door znjn besluit tot sluiting van het Joodse doorgangscentrum Schönau voor Russische landverhuizers op weg naar Israël. Een tegenvaller voor hem was daarentegen het tekort aan olieprodukten als gevolg van de oorlog in het Midden-Oosten. Volgens zijn tegenstanders zou de regering in Wenen daar onvoldoende op zijn voorbereid.

In Wenen stond de „kroonprins" van Kreisky, de 43-jarige Leopold Gratz, tegenover de 49-jarige kandidaat van de Volkspartij Fritz Hahn. De pragmaticus Gratz die na het aftreden van de omstreden Felix Slavik burgemeester van de hoofdstad was geworden, had zelfs voor veel niet-socialistische kiezers meer aantrekkingskracht dan Hahn.

UITSLAG

Volgens de einduitslag hebben de socialisten in Wenen hun zeteltal met drie vermeerderd tot 66. De Volkspartij won een zetel en kwam op 31 zetels. De Vrijheidspartij ging een zetel achteruit en kwam op drie zetels. De rechtssocialistische splintergroep de „Oemocratisch-Progressieve Partij" die in de oude gemeenteraad drie zetels had, is uit de raad verdwenen.

In Opper-Oositenrijk is de zetelverdeling als volgt: Volkspartij 28 zetels, socialisten 24 zetels en Vrijheidspartij vier zetels.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Nederlaag voor Kreisky in Opper-Oostenrijk

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken