Bekijk het origineel

Veiligheidsraad aanvaardt resolutie Midden-Oosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Veiligheidsraad aanvaardt resolutie Midden-Oosten

4 minuten leestijd

NEW YORK, maandag — De Veiligheidsraad heeft de Amerikaans-Russisclie resolutie inzake een bestand in liet Midden-Oosten aanvaard met 14 van de 15 stemmen. China nam niet aan de stemming deel. De resolutie werd om 05.00 nur (Ned. tyd) aanvaard. Dat betekent dat maandag te 17.50 our (Ned. töd)) het vuren aan alle fronten moet worden

gestaakt. China stemde niet omdat „de twee supermogendheden" volgens de afgevaardigde met de resolutie proberen de toestand van „geen oorlog geen vrede" in het Middenoosten te handhaven. Egypte heeft niet duidelijk te kennen gegeven of het voor een bestand Is.

Uit Tel Aviv wordt gemeld dat de Israëlische regering unaniem heeft besloten de resolutie te aanvaarden op voorwaarde dat de Arabische landen dat ook doen, aldus een regeringswoordvoerder. Israël zal blijven staan op uitwisseling van krijgsgevangenen en heelt zijn vertegenwoordigers instructie gegeven duidelijk te verklaren dat de resolutie 242 van november 1967 moet worden uitgevoerd in het kad*"" van de uitleg die Israël er aan geeft.

DOEL

De Egyptische minister van buitenlandse zaken, Zayat, gaf geen aanwijzingen over het standpunt van zijn regering wat het staken van het vuren betreft. In een korte verklaring zei hij dat EgjTjte „bevrijding van ons land, behoud van onze territoriale integriteit en zelfbeschikking en de rechten van de Palestijnen" nastreeft. Dat is niet alleen het doel van Egypte, maar ook van de overgrote meerderheid van de leden van de veiligheidsraad en de algemene vergadering, zei hij.

TEKST
De tekst van de Amerikaans-Sowjetrussische resolutie luidt: „de veiligheidsraad,

1. Doet een beroep op alle partijen in de huidige strijd het vuren geheel te staken en niet later dan twaalf uren na het moment waarop dit besluit is aanvaard, alle militaire activiteiten te beëindigen in de posities die zij nu innemen. 2. Vraagt aan de betrokken partijen onmiddellijk na het staken van het vuren te beginnen met de uitvoering van de resolutie 242 van de veiligheidsraad, in al haar onderdelen. 3. Besluit dat onmiddellijk en gelijktijdig met het bestand onderhandelingen tussen de betrekken partijen beginnen onder gepast toezicht, met het doel te komen tot een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten".

Diplomaten in New York zeiden dat secretaris-generaal Kurt Waldheim te kennen heeft gegeven bereid te zijn te zorgen voor het „gepaste toezicht".

INDIENER

De resolutie werd ingediend door de Amerikaanse afgevaardigde, John Scali. Hij zei hierbij dat „de V.S. en de Sowjet-Unie van mening zijn dat de krijgsgevangenen behoren te worden uitgewisseld". „De VS en de Sowjet-Unie zijn bereid hun goede diensten gemeenschappelijk ter beschikking van de betrokken partijen te stellen om het proces van onderhandelen te vergemakkelijken".

De zaal van de veiligheidsraad was vol afgevaardigden die „dit historische moment", zoals Scali het noemde, wilden meebeleven. Sinds de EngelsFrans-Israëlische invasie van Suez in 1956 was het niet meer voorgekomen dat de V.S. en de Sowjet-Unie gezamenlijk een initiatief inzake het Midden-Oosten hadden genomen. Toen spraken Engeland en Frankrijk hun veto uit over de gezamenlijke resolutie, waarna de kwestie direct werd ingediend bij de algemene vergadering, die tn spoedzitting bijeen werd geroepen.

WAPENS

De afgevaardigde van het Verenigd Koninkrijk, Sir Donald Maitland, vroeg aan de V.S. en de Sowjet-Unie hun wapenlevering aan de oorlogvoerenden te staken zodra het bestand van kracht wordt. De Franse afgevaardigde, Louis de Guiringaud, verklaarde dat Frankrijk vasthoudt aan zijn interpretatie van de resolutie 242, namelijk dat de Israëlische strijdkrachten zich uit alle bezette gebieden moeten terugtrekken en dat de veiligheidsraad en zijn permanente leden de eerst verantwoordelijken zijn voor de uitvoering van die re,?olutie.

Deze Israëlische helicopter werd aan de oostelijke zijde van het Suezkanaal door Egyptisch grondvuur neergehaald. Van de tien inzittenden vonden vijf man de dood. De vijj anderen werden krijgsgevangen gemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Veiligheidsraad aanvaardt resolutie Midden-Oosten

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken