Bekijk het origineel

Purmerend opvangcentrum overloop Noord-Holland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Purmerend opvangcentrum overloop Noord-Holland

Ontwerpstreekplan Waterland

2 minuten leestijd

Purmerend moet volgens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in de toekomst de overloop uit het zuiden van de provincie opvangen. Er zullen tot 1980 ongeveer 16.000 nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Daarvan mag in het centrum slechts 20 procent hoogbouw zijn met niet meer dan zes woonlagen. De kosten van dit bouwprogramma zullen naar schatting 850 miljoen gulden zijn. ,

Dit staat in het vrijdag door Gedeputeerde Staten ter visie gelegde ontwerpstreekplan Waterland. In tegenstelling tot een eerder gepubliceerd voor-ontwerp stellen GS hierin voor de gemeenten Jisp en Wormer vrijwel geheel in het streekplan op te nemen. Het plan omvat de volgende gemeenten: Beemster, Broek in Waterland, Edam, Ilpendara, Katwoude, Landsmeer, Marken, Monnikendam, Purmerend, Oostzaan, Wijdewormer, Zeevang en dus nu ook voor het grootste deel van Jisp en Wormer plus het landelijk gebied in het noorden van de gemeente Amsterdam. Rond de eeuwwisseling zal het aantal inwoner^ van deze streek, die wordt teruggebracht tot zeven gemeenten, 200.000 inwoners zijn (thans 105,000). Er zullen aldus Gedeputeerde Staten, tot 1985 investeringen gedaan moeten worden. Naast die voor het bouwprogramma van Purmerend (850 min) wordt naar schatting 340 miljoen gulden uitgetrokken voor de voorzieningen en voor het bouwprogramma in het overige deel van het streekplangebied in totaal 530 miljoen.

Een andere grote post is die voor de aanleg van spoorwegen: 340 miljoen. Er moeten volgens Gedeputeerde Staten drie nieuwe spoorlijnen komen, een rechtstreekse lijn van Amsterdam naar Purmerend, en aftakkingen van de lijn Purmerend-Hoorn naar Edam en Volendam en naar de Markerwaard. Naast de ontwikkeling van Groot-Purmerend is een tweede belangrijk onderdeel van het plan het stichten van het nationale landschap groot Waterland.

Stellendam: Hervormde Kerk en Geref. Kerk.

In Zeeland (Stavenisse en Westkapelle) zijn zondag twee lijken van mannen aangespoeld. De rijkspolitie heeft de Identiteit nog niet vastgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Purmerend opvangcentrum overloop Noord-Holland

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken