Bekijk het origineel

Nieuwe TL-lampen met hoge lichtstroom

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuwe TL-lampen met hoge lichtstroom

3 minuten leestijd

Met de opening van een nieuw ontwikkelingslkboratoriiim bij de Philips „TL" fabriek in Roosendaal, start tevens de proeffabricage van een nieuwe „TL" lamp, die ongetwijfeld de aanzet zal zijn voor een geheel nieuwe generatie f luorescentialampea,

Zoals bekend, wordt in de „TL"-lamD het licht opgewekt door fluorescentiepoeders. De nieuwe lamp onderscheidt zich van de bestaande door toepassing van recentelijk bij Philips ontwikkelde fluorescentiepoeders, afgeleid van een nieuwe groep keramische materialen, de zgn. hexagonale aluminaten. Dezn zijn geactiveerd met kosbare zeldzame aarden en vertonen hoge rendementen. Hiermee zullen voor hete erst de zeldzame aarden, die we reeds kennen uit de poeders voor de kleurentelevisie, hun intrede doen in de verlichtingswereld.

De ontwikkeling van de nieuwe fluorescentiepoeders leidt tot een revolutionaire doorbraak. Tot nu toe bestaan er in feite twee hoofdgroepen fluorescentielampen, namelijk de standaardlampen met een grote lichtstroom en een matige kleurweergave naast een tweede groep, de zgn. „de-luxe"-l'ampen met een uitstekende kleurweergave en een lagere lichtstroom, die vooral toepassing vindt in kantoren, scholen, winkels, e.d. Dank zij de met zeldzame aarden geactiveerde hexagonale aluminaten in de nieuwe „TL"-lamp, wordt nu het onderscheid tussen „de-luxe" en standaardlampen voor wat betreft de grootte van de lichtstroom opgeheven. In de nieuwe gene^ie „TL"-lampen wordt namelijk de grote lichtstroom van de standaardlarap gecombineerd met de gunstige kleurweergave kwaliteit van de „de-luxe"-lampen.

De nieuwe lamp is het resultaat van succesvol speuren naar nieuwe soorten fluorescentiepoeders en geavanceerd onderzoek in de Philips laboratoria naar de fundamentele eisen te stellen aan lichtbronnen, met als uitgangspimt het inzicht in de werking van het menselijk oog. Dit onderzoek heeft aangetoond dat, voor een optimale afstemming van kleurweergave en lichtstroom, afgeweken kan worden van het gebruik van het gehele spectrum dat tot nu toe steeds het uitgangspunt vormde voor de fluorescentielampen. De nieuwe fluorescentiepoeders welke Inmiddels door Philips zijn geoctrooieerd, maken dat de nieuwe lamp voornamelijk emitteert in drie begrensde gebieden in het blauw, groen en rood, nl. daar waar het oog in die kleuren optimaal functioneert.

ENERGIEBESPARING

Deze nieuwe ontwikkeling op het gebied van luminoforen kan verstrekkende gevolgen hebben. Vrijwel overal wordt gezocht naar middelen om de beschikbare energie zo economisch mogelij'k te gebruiken. Bij haar komst in de jaren rond 1940 heeft de fluorescentielamp al gezorgd voor een verdrievoudiging van de uitgezonden lichtstroom ten opzichte van een qua vermogen vergelijkbare gloeilamp. Dit heeft sedertdien geleid tot toepassing op grote schaal van een uitgebreide reeks van dit soort lampen waarmede aart uiteenlopende eisen ten aanzien van lichtkleur, kleurweergave en economie kan worden voldaan. Aangezien het fabricageproces van de nieuwe luminoforen ingewikkeld is en de grondstoffen kostbaar zijn, zal de nieuwe lamp qua kostprijs hoger liggen dan^ de huidige „de!uxe"-lampen. Dit verschil zal in de praktijk echter ruimschoots 'gecompenseerd worden door de grotere efficiency van deze lamp,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Nieuwe TL-lampen met hoge lichtstroom

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken