Bekijk het origineel

R.-K.-inspraak op Joegoslavische grondwet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

R.-K.-inspraak op Joegoslavische grondwet

2 minuten leestijd

De Joego-Slavische bisschoppenconferentie heeft bij de regering van Joego-Slavië voorstellen ingediend voor wijzigingen in de nieuwe grondwet van het land. In een verklaring heeft de bisschoppenconferentie haar wijzigingsvoorstellen voor de nieuwe grondwet verdedigd en tegelijkertijd de verwijten, dat het episcopaat zich mengde in politieke aangelegenheden, afgewezen.

 De bisschoppen wijzen erop, dat zij slechts deelnemen aan de „volksdiscussie" over de nieuwe grondwet, omdat zij — zo verklaren zij — niet onverschillig kunnen blijven voor zaken, die de ontplooiing van de menselijke persoon betreffen. Het gaat het episcopaat er uitsluitend om het welzijn van alle burgers te dienen „onder elk bewind, dat de basisrechten van persoon en gezin eerbiedigt". Uitdrukkelijk verklaren zij, dat de bisschoppen niet streven naar privileges voor de kerk, of naar deel hebben aan de macht. Zij verlangen slechts de garantie, „dat iedereen in deze staat naar zijn eigen overtuiging in rust en volle vrijheid kan leven en dat hem op grond van zijn credo niet de toegang tot bepaalde beroepen wordt belemmerd".
In hun wijzigingsvoorstellen voor de grondwet hadden de bisschoppen gelijkheid geëist van gelovigen en atheïsten, zowel wat betreft hun plichten als hun rechten als staatsburger. De vrijheid van geweten zou niet alleen impliciet maar ook uitdrukkelijk in de grondwet moeten worden vastgelegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

R.-K.-inspraak op Joegoslavische grondwet

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken