Bekijk het origineel

GENERAAL KRANENBURG WORDT DE LAAN UITGESTUURD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

GENERAAL KRANENBURG WORDT DE LAAN UITGESTUURD

Opnieuw verdwijnt een opperofficier

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Generaal-majoor L. A. D. Kranenburg territoriaal bevelhebber Oost — wordt ontslagen. Nog deze week zal minister Vredeling (defensie) hem dat aanzeggen.Generaal Kranenburg (57) zou 1 mei met pensioen gaan. Hij kwam in het nieuws door zijn politiek getinte nota's met persoonlijke denkbeelden, die hij via defensiekanalen aan al zijn ondercommandanten toestuurde. Tegelijkertijd eiste hij van zijn commandanten commentaar op die nota's.

OP HET MATJE
Kranenburg werd daarvoor door Vredeling op het matje geroepen en kreeg te horen dat hij zoiets niet meer mocht doen. Gisteren meldde Kranenburg dat hij „helaas niet op dit verzoek van de minister kon ingaan".
De woordvoerder van het ministerie van defensie wist gisteravond nog niets van het ontslag af. Hij bevestigde dat minister Vredeling van de weigering van de generaal om te gehoorzamen kennis had genomen. „De minister neemt dat hoog op en beraadt zich op nadere stappen, die hij op korte termijn zal ondernemen".
Uit welingelichte bron blijkt ons evenwel, dat de ontslagaanzegging vast staat. Er wordt nu onderzocht op welke juridische basis dat moet gebeuren.
De weigering van generaal Kranenburg om richtlijnen van zijn minister op te volgen lijkt op „dienstweigering". Maar die term kan juridisch alleen worden gebruikt als Vredeling ook een militaire meerdere zou zijn.
Omdat de minister een burger-ambtsdrager is, moeten andere normen worden gehanteerd.
De generaal was gisteravond niet bereid enig commentaar te geven. Hij verbrak elk telefonisch contact.
Met het vertrek van generaal majoor Kranenburg gaat in korte tijd een derde opperofficier van de koninklijke landmacht met een conflict heen. Uit onvrede met het defensiebeleid nam generaal Berghuys (opperofficier personeel) 1 september ontslag. Generaal Van Rijn (voorzitter Comité verenigde chefs van staven) nam 1 oktober vanuit een „gewetensconflict" het besluit de krijgsmacht te verlaten.
Generaal F. Meijnderts — commandant van het Eerste legerkorps — stond ook op de nominatie voor ontslag, maar hij mocht op het nippertje blijven. Hij had geheime bevorderingsgegevens laten uitlekken.

LINKSE HOEK
Volgens zijn nota vreest Kranenburg voor ondermijning en beknotting van de defensiebegroting door mensen uit de „linkse hoek". De leiders van die aanval zouden volgens hem afkomstig zijn uit de „kring van pacifisten": „die aandringen op desnoods eenzijdige ontwapening, en van linkse extremisten, die de huidige samenleving willen vernietigen", aldus zijn nota.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

GENERAAL KRANENBURG WORDT DE LAAN UITGESTUURD

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken