Bekijk het origineel

Pannekoeken met stroop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pannekoeken met stroop

2 minuten leestijd

Dat graan een goed voedsel is, was al in de grijze oudheid bekend, maar het heeft wel wat voeten in de aarde gehad voordat men zo ver was, dat er brood van werd gebakken. Dit leerde men pas kort voor de Christelijke jaartelling. Voor die tijd werd het graan meestal gekookt, dus als pap gegeten. Als het gebakken werd, was het resultaat of een platte, zware koek of, als het deeg vloeibaar was geweest, een pannekoek.

Nieuwe vindingen hoeven niet noodzakelij'kerwijs te verdringen wat voordien bestond. Tot vandaag de dag zijn naast de vele broodsoorten die wij intussen kennen, de pannekoek en dé pap in ere gehouden, hoewel in de meeste gevallen niet meer als hoofd- maar als nagerecht.

Pannekoeken horen, met stoofschotels, stamppotten en soepen tot de spijzen uit de eenvoudige keuken die per land verschillend is en allerlei tradities kent, al naar gelang de voorhanden zijnde grondstoffen en de behoeften van de bewoners.

Immers, vroeger was er meestal maar één vuurplaats in huis, dus kon er ook maar een pot tegelijk worden klaargemaakt. Pannekoeken passen in dat patroon. Er is maar een pan voor nodig. Ze zijn vlug klaar en kunnen in grote zowel als in kleine aantallen worden gemaakt. Over het algemeen zijn het zoete lekkernijen, met stroop, honing, vruchten, suiker enzovoort, terwijl door het beslag meestal ook al suiker of iets dergelijks wordt geroerd.

Elk land zijn eigen traditionele soep, elk land ook zijn eigen favoriete pannekoek. Erwtensoep en pannekoeken met spek en stroop in onze kontreien, uiensoep en crêpes (flensjes) met veel eieren in Frankrijk en borsjt, bietensoep en pannekoekjes met zure room in Rusland. Tradtionele eterij, waar met het vet de volksaard vanaf druipt!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Pannekoeken met stroop

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken