Bekijk het origineel

Kleuter'Schooldagen niet langer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kleuter'Schooldagen niet langer

Voorstel Van Kemenade verworpen

4 minuten leestijd

De kleuters behoeven niet méér uren op school door te brengen. De Tweede Kamer stak gistermiddag een stokje voor het voorstel van minister Van Kemenade (Onderwijs) , dat het aantal lesuren optrok tot 920 per jaar. Het blijft voorlopig 880 uur, zo besliste het overgrote deel van de PvdA- en AR-fractie, een drietal KVP-ers en de fractie van VVD, CHU, DS'70, SGP, Boerenpartij, GKV en RKPN.

Ook de eerste twee klassen van het lager onderwijs gaan geen langere dagen maken. De jongste leerlingen van de basisschool krijgen voortaan evenveel lesuren te verwerken als de kleuters op de kleuterschool. De klassen 3, 4, 5 en 6 gaan een lager „toerental" draaien: van 1040 valt men terug op 1000.. Ben schooldag kan niet langer dan 5 1/2 uur duren.

„NUTTIG" WEG

Bij het bijzonder lager onderwijs moeten tenminste 880 of 800 uur van het totaal aantal uren besteed worden aan „gewone vakken". De Friese taal (of een andere levende streektaal) kan voortaan de gehele lagere schooltijd als

De spraakzame veldi^achter groette Engelen en liep met gezwinde pas de Waleweg in op weg naar het dorp. Onderweg bedacht hij dat hij ook nog even naar zijn arrestanten onder de toren moest gaan kijken. Hij had ze liever vanavond nog losgelaten, maar de burgemeester had hem gezegd dat ze een nacht in het „-hok" moesten blijven en de burgemeester was de grote baas, daar had Van Wijk maar naar te handelen.

De volgende morgen vroeg kwam Kees thuis. Boer Legerstee was al naar het land. Moeder Legerstee, die de hele nacht geen oog had dichtgedaan, was wel thuis. Kees zei niet veel. Zijn kleren waren gescheurd en hij vertelde zijn moeder, dat hij er „ingeloot" was. Hij had een drie getrokken en de eerste tien zouden wel moeten dienen. Hij zou nog nader bericht krijgen. Hij ging zich wassen en verkleden. Moeder maakte boterhammen klaar. Ze zei ook niet veel. Alleen vroeg ze of kees wilde gaan slapen of naar het land ging. Kees wilde gaan werken. Hij had heel de macht geslapen, en moeders moest zich maar niet te veel van het geval aantrekiken. Zo erg was het niet geweest, maar ja. Van Wijk kon nu eenmaal de zon niet in het water zien schijnen. Die veldwachter was zeker vergeten, dat hij ook jong was geweest. Vrouw Legerstee wüde een boetpreek afsteken, maar bedacht zich. „Een zacht antwoord keert de grimimigheid af", dacht ze. „Het is altijd zonde, jongen", zei ze. „Zo hebben wij je niet opgebracht".

Kees weiikte de hele dag hard, of er niets gebeurd was. Vader Legerstee, die van plan. was geweest Kees eens goed de waarheid te zeggen, besloot om zijn mond maar te houden. Wat gebeurd was, was gebeurd. Daar viel toch niets meer aan te veranderen en wat had je aan een huis vol ruzie. Toen hij echter hoorde, dat Kees er „ingeloot" was zei hij: „Zo, dan zullen ze je onder dienst wel mores leren. Daar kun je die kuren niet uithalen. Je zit daar zo op water en brood. Het kon wel eens goed voor je zijn". Kees zei niets, maar moeder Legerstee geloofde niet, dat haar man het bij het rechte eind had. Ze zag de nabije toekomst met zorg tegemoet. voertaal gebruikt worden. Tot op heden was dit uitsluitend tot in de derde klas mogelijk. Het „nuttig handwerken voor meisjes" werd gistermiddag uit de lager onderwijswet geschrapt. In plaats daarvan trad „handwerken". Dat voor zowel jongens als meisjes verplicht werd. Handwerken kan zich bijvoorbeeld uitstrekken tot handvaardigheid. Tegen wijziging kantten zich SGP, Boerenpartij, GVP en RKPN.

Het kleuteronderwijs dient zich naar de unanieme mening van de Kamer te richten op de lichamelijke en zintuigelijke ontwikkeling, taalontwikkeling, musicale vorniing, ontwikkeling van andere vormen tot expressie, sociale vorming en verstandelijke, vorming. Een speel- en werkplan moet hiervoor op schrift worden gesteld.

De gemeentelijke kosten voor het bijzonder en openbaar zullen vergoed worden uit het gemeentefonds. Een voorstel om het ministerie van Ondierwijs hiervoor te laten opdraaien, werd door de Kamer van tafel geveegd. Tegen stemden de linikse drie, CPN PSP K-VTenCHU.

De kosten van het vervoer van gehandicapte kinderen naar BLO-scholen komen volledig voor rekeninig van de gemeenten. Leerlinigen van de scholen voor zeer moeüijk opvoedbare kinderen en van de scholen voor leer-, opvoekinderen zijn wat de vergoedingsregeling betreft aan de leeftijdgrens verbonden.

De Tweede Kamer beslist volgende week donderdag over het gehele wetsvoorstel. De kans dat SGP en GP Vte gen zullen stemmen is aannemelijk, omdat de oudercommissie in het bijzonder onderwijs haar intrede doet. Ds. Abma en Jongeling hebben zich hiertegen heftig verzet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kleuter'Schooldagen niet langer

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken