Bekijk het origineel

Roemeense theologiestudenten opgeleid door Marxist!

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Roemeense theologiestudenten opgeleid door Marxist!

3 minuten leestijd

Door een vrij eenvoudige manoeuvre is het communistische regiem in Roemenië er in geslaagd om een „volbloed" Marxist in een leidinggevende positie aan een protestantse theologie-opleiding te krijgen. Sinds kort doceert dr. Karoly Rapp als plaatsvervangend rector aan het theologisch instituut te Cluj. het voormalige Klausenburg in Zevenburgen.

Het opleidingsinstituut van de Lutheranen in Sibiu en het Hervormde Gereformeerde theologisch instituut te Cluj staan officieel onder de leiding van een rector, namelijk de gezaghebbende Nieuwtestamenticus dr. Herman Binder, een man die een begrip is in de Oosteuropese theologie en een vaak geciteerd handboek schreef over de zin van het NT. Zijn tweeledige benoeming was mogelijk als gevolg van de nauwe samenwerking tussen Calvinisten en Lutheranen in Roemenië.

Aan het Hongaars-talige instituut in Cluj berust de dagelijkse leiding echter bij dr. Rapp, een werkelijkheid, die afwijkt van de mooie theorie. Dr. Rapp heeft gedurende vele jaren de studenten onderricht in de Marxistische nationaal-economie en het historisch materialisme. Sinds kort doceert hij nu Lutherse systematische theologie en belijdenisgeschriften. Een klein aantal (circa vijf) studenten lopen college bij hem. In zijn vele resterende tijd geeft hij leiding aan de Marxistische oriëntatie van de ongeveer 150 studenten, die het protestantse instituut van Cluj bezoeken.
Over dr. Rapp schreef de voormalige Roemeense predikant ds. R. Wurmbrand in „Wurmbrand Brieven": „Wat te zeggen over Rapp, die iedereen als een verrader kent en die leert dat God zich drie maal heeft geopenbaard: in Mozes, in Jezus en in Marx!" Hoe deze uitspraak ook geinterpreteerd moge worden, het stemt wel tot nadenken, gezien ook het verleden van Rapp en deze vergeleken met zijn huidige positie.
Wat is nu de betekenis van dit verhaal? Dit: zo'n figuur wordt in Roemenië aan de kerken opgedrongen, zo'n figuur wordt aangesteld om de toekomstige theologen van meet at aan elk zelfstandig denken te ontnemen en hen in de „staat-pas" te doen lopen. Zelfstandig denken is namelijk identiek met „anders-denkend" en daarvoor weet dr. Rapp slechts een oplossing: de weg naar de staatsorganen, die voor de betrokkenen wel minder prettige gevolgen heeft. Over scheiding van kerk en staat gesproken!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Roemeense theologiestudenten opgeleid door Marxist!

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken