Bekijk het origineel

Man uit Sprang-Capelle verduisterde tonnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Man uit Sprang-Capelle verduisterde tonnen

VEROORDEELD TOT VOORWAARDELIJKE STRAF

2 minuten leestijd

(Van onze verslaggever) De president van de rechtbank in Den Bosch heeft de boekhouder M. V. (60) uit Sprang-Capelle veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De officier van justitie had tegen V. een gevangenisstraf van negen maanden geëist, waarvan zes voorwaardelijk met een. proeftijd van twee jaar en toezicht van de reclassering.

De boekhouder, die in Sprang-Capelle een administratiekantoor leidde en ook belastingzaken behandelde, had zich schuldig gemaakt aan het verduisteren van geld. Velen in Spranig-Capelle en omgeving vertrouwden aan verdachte hun spaarcenten toe en verzochten hem deze te willen beleggen. Hij kocht er veelal effecten voor, die dan weer als onderpand dienden voor het opnemen van kredieten bij de baniken. Deze kredieten verstrekte V. als leningen aan schoenfabrikanten. In de loop der jaren liepen die leningen op tot honderdduizenden guldens.

Het ging mis toen de merendeels kleine schoenfabrikanten in financiële moeilijkheden geraakten. De SprangCapelse boekhouder, die thans in Den Bosch woont, ging in 1970 faüliet. Hij had toen een schuld van in totaal achthonderdduizend gulden. Bij de banken was voor een bedrag aan drie ton aan leningen opgenomen. M. V. drukte als secretaris-penningmeester van de school met de Bijtoel in Capelle ook nog 28.000 gulden achterover. Hij zag geen uitkomst meel.

EUVEL

De president van de rechtbank, mr. T. Geense noemde de handelwijze van verdachte, waarbij velen hun spaargeld verspeelden (sommigen tot bedragen van BO.OOO gulden) een wel zeer euvele daad. Verdachte bekende dat hij helemaal fout was geweest. Hij zei helaas niet in staat te zijn de verschillende bedragen terug te betalen. Daarvoor waren zijn inkomsten thans te gering.

Mr. M. P. Mol, de raadsman van de boekhouder, maakte de banken en het schoolbestuur het verwijt bijzonder slordig te zijn geweest. „Vooral de Danken hebben kunnen weten dat M. V. met geld knoeide van anderen. Zij hadden hem op het matje moeten roepen, maar dat is mogelijk uit zucht naar winst niet gebeurd", aldus mr. Mol.

De advocaat pleitte voor een voorwaardelijke straf. Hij vond het niet juist deze 60-jarige man nu nog 3 maanden gevangenisstraf te geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Man uit Sprang-Capelle verduisterde tonnen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken