Bekijk het origineel

A.Groenevelt dreigt met ^^botte bijF

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

A.Groenevelt dreigt met ^^botte bijF

2 minuten leestijd

„We hebben de botte bijl met heel veel plezier gehanteerd. De ondernemers hebben nu weer gezegd dat ze niets van onze plannen willen weten. Als ze zo doorgaan zal de botte bijl weer tevoorschijn moeten worden gehaald".

Voorzitter Arie Groenevelt van de Industriebond NVV zei dit zaterdag in Amersfoort op een forumbijeenkomst van het Centrum hoger personeel van het NW. Hy verweerde zich fel tegen kritiek op de methoden van ziJn industriebond.

Het plaatsvervangend kroonlid van de SER, drs. V. Halberstadt, vond de term pennemesje toepasselüker dan botte bijl. Aan de hand van cijfers van het Centraal Planbureau illustreerde hy op welke wyze het inkomen is toegenomen. Het reële vnij besteedbare inkomen van de minimum-Ioontrekkers ging van 1972 op 1973 omhoog met 4,5 procent. Voor inkomens van ƒ 13.000 was dat percentage 1,5, voor het inkomen van ƒ 15.800 bedroeg het 0,9 en voor inkomens van 31.000 en ƒ 63.200 waren de percentages respectievelijk 0,8 en 0,3.

Het doel van de inkomenspolitiek moet volgens de Groningse econoom prof. dr. F. Hartog „een nivellering maar beëindigen van de bevoorrechting" zijn. Volgens hem is de ontvoorrechting op hol geslagen en botte nivellering geworden.

Een ander CHP-Iid wees op de psychologische kant van de zaak. Het streven naar inkomensnivellering beïnvloed de politieke keus van veel mensen en sommige vakbondsleden keren zich tegen de vakbeweging.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

A.Groenevelt dreigt met ^^botte bijF

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken