Bekijk het origineel

Emancipatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Emancipatie

3 minuten leestijd

De actiegroep Man-Vrouw-Maatschappij vierde zaterdag haar eerste lustrum. Een stevig eisenpakket werd op tafel gelegd. De regering diende voortaan een consequent anti-discriminatiebeleid te voeren en door middel van strenge wetten de discriminatie van de vrouw te bestrijden.
Heel het streven van deze groep is er op gericht om — voor zover mogelijk — het onderscheid tussen man en vrouw uit te wissen. Niet alleen in kleding en haardracht, maar in heel het maatschappelijk leven moet het onderscheid der sexen verdwijnen.
Er zijn in onze samenleving al allerlei tendensen in deze richting, maar voor de leden van de actiegroep gaat het allemaal nog niet hard genoeg. De overheid moet deze gelijkschakeling op grote schaal bevorderen en desnoods ook afdwingen.
Een dergelijke gelijkschakeling gaat duidelijk in tegen hetgeen de Bijbel ons voorhoudt. God schiep de mens als man en vrouw. Adam is eerst gemaakt, daarna Eva, zo lezen we. De verscheidenheid van man en vrouw is zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament zeer duidelijk aanwezig.
In de moderne tijd wil men daar niets meer van weten, vaak ook in de kerk niet. We kunnen met Paulus op dit punt niet meegaan, zo zegt men dan. Hij was nu eenmaal een verstokte vrijgezel en wat hij schreef was sterk tijdgebonden.
Zijn wij echter nog bereid het Woord van God als alleengezaghebbend te aanvaarden? Of lopen wij hoogstens dertig jaar achter bij de rest en volgen wij op een afstand? Is er in onze kring ook op deze punten nog enige bezinning?
Want de consequenties van het streven van Man-Vrouw-Maatschappij moeten wij niet onderschatten. Mevr. prof. In 't Veld-Langeveld stelde zaterdag bij de forumdiscussie dat één van de gevolgen van de algehele emancipatie zou zijn, dat het huwelijk een wat lossere samenlevingsvorm zou worden. Het aantal echtscheidingen zou toenemen.
Dat zou weer problemen kunnen geven voor de opvoeding van de kinderen, zolang we er tenminste vanuit gaan dat het gezin het beste opvoedingsmilieu is. Maar dat is in deze kring zo langzamerhand ook een punt van discussie geworden. Het moet ons dan ook duidelijk zijn dat bij dit emancipatiestreven van de actiegroep Man-Vrouw-Maatschappij, zeer fundamentele waarden in het geding zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Emancipatie

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken