Bekijk het origineel

Ingesloten Egyptisch leger bevoorraad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ingesloten Egyptisch leger bevoorraad

\ISog sporadische gevechten ..;. .,^^ .^.

5 minuten leestijd

BEIKOET, maandag — Egyptische vrachtwagens met VNmedewerkers zyii zondagavond de Israëlische linies op de westelijke oever van het Sueïkanaal gepasseerd met voedsel, water en medicamenten voor het ingesloten Egyptische derde leger in de Sinaï-woestyn. Een convooi, dat vanuit Caïro

was vertrokken kwam tegen middernacht bfl het kanaal aan en maakte zich gereed voor de oversteek. Een tweede convooi is Suez binnengetrokken, waar volgens Israël nog 15.000 burgers zouden zitten.

Eenheden van het vredesleger zijn Inmiddels aangekomen in Suez en Ismailia en zijn begonnen met het treffen van maatregelen om grotere eenheden over te brengen.

Onder de 600 man VN-troepen die naar Egypte zijn overgebracht bevinden zich 200 Finnen, 200 Zweden en 200 Oostenrijkers. Deze eenheden zullen achtereenvolgens in Suez, Ismailia en in Cairo worden gestationeerd, zo heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties bekend gemaakt.

VN-secretaris-generaal Kurt Waldheim hoopt dat dinsdag of woensdag de hele vredesmacht van 7000 man, afkomstig uit 10 tot 15 landen, bijeen te hebben.

KLACHT

Intussen heeft Israël voor de eerste maal bij VN-waamemers een klacht ingediend over de Egyptische bestandsschendingen. De Israëli's beweren dat een Egyptische commando-eenheid zondag vanaf de oostelijke oever het kanaal is overgestoken en Israëlische troepen ten noorden van de stad Suez heeft aangevallen.

Deze aanval zou zijn teruggeslagen. De sporadische gevechten zouden er echter het bevoorraden van de ingesloten Egyptenaren belemmeren.

„Er wordt iedere nacht gevuurd, met lichte wapens, maar het heeft niets te betekenen", zo verklaarde een Zweedse VN-waarnemer. Israël heeft zondag toegestaan 100 vrachtwagens met voorraden te laten doorrijden naar het derde leger.

KRIJGSGEVANGENEN

De Israëlische strijdkrachten hebben ongeveer 4600 Arabieren krijgsgevangen gemaakt, zo heeft het opperbevel in Tel Aviv zaterdag bekendgemaakt. Dertig ernstig gewonde Egyptenaren zullen zondag met een vliegtuig van het Rode Kruis naar Cairo worden gebracht.

HANDDRUK

De vooruitzichten voor een bestendiging van het bestand in het MiddenOosten zijn in het weekeinde groter geworden en de kans dat Arabieren en Israëliërs vrede zullen sluiten gloort aan de horizon.

Zondag namelijk wisselden hoge Israëlische en Egyptische officieren in een barak aan de stoffige weg van Suez naar Cairo een korte handdruk. Het was voor het eerst na zeventien jaar dat militairen van beide landen elkaar voor besprekingen ontmoetten. In 1956 zaten Israëlische en Arabische militaire delegaties in de gemengde bestandscommissie voor het laatst samen aan één tafel. Menig waarnemer in Israël kende aan het gesprek een historische betekenis toe.

Tijdens het onderhoud, dat twee uur duurde, en plaatsvond 'in door Israëlische troepen bezet gebied, werd gesproken over de uitvoering van het bestand, maar vooral over de benarde situatie van hef omsingelde derde Egyptische leger op de oostelijke oever van het Suezkanaal. De Egyptenaren daar zouden vrijwel zonder water zitten en over weinig voedsel beschikken. Zorg baart vooral de toestand van de naar schatting 2.000 gewonden. Israël stemde er bij dit gesprek, waaraan werd deelgenomen door de voormalige chef van de Israëlische militaire inlichtingendienst, generaal-majoor Aharon Yariv, in toe dat medicamenten en voedsel naar het omsingelde leger wordt gebracht. De vrachtwagens moeten, zo eist Israël, door chauffeurs van de Verenigde Naties worden bestuurd. Voorlopig is besloten honderd vrachtwagens door te laten. Meh kwam overeen het contact voort te zetten, maar een tijdstip voor een nieuwe bijeenkomst is niet vastgesteld.

BEGIN

In een gesprek met de Amerikaanse omroepmaatschappij CBS heeft premier Meir van Israël gezegd dal; Israël alle pogingen in het werk zal stellen om tot vrede in het Midden Oosten te komen. Er is naar haar mening al een goed begin gemaakt door het gesprek tussen Israëlische en Egyptische officieren.

Mevrouw Meir zei dat Israël in de toekomst nieuwe wapens van bevriende landen nodig heeft opdat het niet is overgeleverd aan de willekeur van iedereen die het wil knechten.

Israël was op de hoogte van de Arabische aanvalsplannen, maar heeft de aanval afgewacht omdat het er niet opnieuw van wilde worden beschuldigd de oorlog te hebben ontketend. „We hebben daarvoor een hoge prijs betaald, maar het is goed afgelopen. Als u me vraagt of we dat risico nog eens zouden nemen terwijl men ons blijft behandelen als agressors, dan kan ik daar geen antwoord op geven", aldus mevrouw Meir.

PALESTIJNEN

Onderhandelingen met de Palestijnse vluchtelingen sloot zij uit. „Er is i-uimte voor de vluchtelingen in Jordanië. Dat is de natuurlijke plaats voor Palestijnen als ze daar willen wonen".

Over de naaste toekomst zei mevrouw Meir, dat president Sadat van Egypte de tijd moet krijgen om van zijn nederlaag te „genieten". Op de vraag of zij bang is dat Sadat erin zal slagen zijn militaire nederlaag tot een overwinning te maken, zei ze: „Ik hoop het niet, maar er zijn de laatste dagen een paar dingen gebeurd die me ongerust maken. Ik ben er niet zeker van of we nu de beste kans sinds 20 jaar op vrede hebben. Dat hangt helemaal van de Arabische landen af, maar het komt mij voor dat deze gemakkelijker een oorlog beginnen dan een stap in de richting van vrede zetten".

De staat Israel werd in 1941S gesticht. Bovenstaande kaartjes gemerkt 1949, 1956, 1967 en nu tonen duidelijk hoe Israël haar grenzen verlegd heeft als gevolg van oorlogen die in deze jaren plaatsvonden. Resolutie 242 van de Veiligheidsraad houdt in dat Israël zich terug moet trekken op de positie zoals die in 1956 bestond. Tot dusver weigert Israël aan dit verzoek tegemoet te komen omdat zij van mening is dat deze grenzen niet voldoende garanties voor hët veilig voortbestaan van de staat bieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Ingesloten Egyptisch leger bevoorraad

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken