Bekijk het origineel

Gezin: de hoeksteen van de maatschappij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gezin: de hoeksteen van de maatschappij

Echtparen bijeen in weekend 'Navigators'

3 minuten leestijd

„Het huwelijk is een fantastische werkplaats waar geschaafd wordt aan je karakter. Daarom laten veel mensen het afweten en gaan ze uit elkaar. Misschien moeten we minder spreken over huwelijksmoeilijkheden, dan over het feit dat het huwelijk de plaats bij uitnemendheid is waar karakterproblemen aan het licht komen. Er zijn weinig gezinsruzies, die niet terug te brengen zijn tot persoonlijke irritaties." Aldus Gert Doornenbal, directeur van „De Navigators" te Driebergen, op een echtparen-conferentie die deze organisatie het afgelopen weekend in het conferentieoord „Woudschoten" te Zeist, hield en waaraan zeventig echtparen deelnamen.

De twee sleutels tot het verbeteren van de onderlinge verhouding noemde hij het opgeven van vermeende rechten en verwachtingen, en de huwelijkspartner leren vergeven. Als oorzaak van het ontstaan van die vermeende rechten wees hij op lang gekoesterde te hoog gestemde verwachtingen, waarvan men de ander een slaaf maakt en die hem verlammen.
Als oplossing zag hij het voorbeeld van Christus, die zijn rechten vrijwillig opgaf. De spreker behandelde verder zes aspecten van het vergeven en besloot dat de echtgenoten door elkaar te benaderen vanuit het oogpunt van de vergeving Gods medewerkers worden in de karaktervorming van de partner. Mevrouw Baukje Doornenbal-Boeijenga hield een uitermate praktische lezing over principes bij de opvoeding van kinderen. Het doel van de opvoeding is, zei ze: dat alle mogelijkheden die God in onze kinderen heeft gelegd, maximaal benut worden. Bij de behandeling van de ontwikkeling van het kind in de relatie tot God en zijn omgeving behandelde ze onder andere verschillende vormen van straf, en de invloed daarvan op het kind.
De vaak geuite klacht, dat het in deze tijd moeilijk is om kinderen op te voeden, beantwoordde ze door te wijzen op Mozes, die evenmin in een florissante tijd leefde en die hoewel hij slechts enkele jaren in het ouderlijk huis vertoefde, nochtans een groot leider van Gods volk werd. Het geloof van zijn ouders bepaalde zijn verdere leven.

STRAF
In de toekomst zullen „De Navigators" toenemende aandacht geven aan begeleiding van echtparen. Op de vraag of een organisatie die tot dusver bekend staat om haar arbeid voornamelijk onder studenten, een andere koers gaat varen, antwoordde Gert Doornenbal dat dit echtparenwerk een logisch gevolg is van dit werk onder studenten. Velen van hen die in de laatste jaren werden bereikt, zijn inmiddels getrouwd.
„De hoeksteen van de maatschappij is het gezin. Ons verlangen is om te stimuleren tot beter functionerende gezinnen, zodat de opvoeding van de jeugd primair door de ouders wordt verricht en niet door invloeden van buitenaf". De conferentie stond onder leiding van Auke Lemstra, hoofd van een Christelijke school in Leiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Gezin: de hoeksteen van de maatschappij

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken