Bekijk het origineel

VS-Egyptische bespreking bevredigend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VS-Egyptische bespreking bevredigend

Het Midden-Oosten

5 minuten leestijd

WASHINGTON, dinsdag — De Amerikaanse minister van buitenlandse zalten Henry Kissinger en de speciale Egyptische afgezant Ismail Fahmy zullen vandaag voor de tweede maal binnen 18 uur besprekingen voeren over het handhaven van het bestand in het Midden-Oosten en over de onderhandelingen tussen Israël en de Arabische landen. Zowel Egyp-

tische als Amerikaanse functionarissen waren karig met hun details over de inhoud van de besprekingen. Na de eerste vergadering met Kissinger heeft Fahmy gezegd dat de besprekingen zeer bevredigend waren verlopen. Hij voegde daar aan toe dat de uitkomsten van het gesprek veelbelovend waren. Ook Kissinger was deze mening toegedaan.

Volgens andere Egyptische funktionarissen heeft Fahmy de eisen van Egypte betreffende de terugtrekking van Israël uit de bezette gebieden nog eens uiteen' gezet. Het belangrijkste doel van zijn missie zou echter zijn om uit de eerste hand te vernemen wat de VS precies vinden van de situatie in het Midden-Oosten.

Eerder op de dag had Kissinger voor de commissie van buitenlandse zaken van het huis van afgevaardigden gezegd dat alle partijen nu zouden moeten weten dat een puur militaire oplossing niet kan worden bereikt. Zij zouden het gebied alleen maar maken tot een arena waar de grote mogendheden hun meningsverschillen uitvechten, aldus Kissinger.

ONTWIKKELINGEN

De 20.000 Egyptische militairen die vastzitten in de Sinaïwoestijn hebben maandag hun eerste voorraden gekregen. Israël heeft aangeboden 7000 Arabische krijgsgevangenen vrij te laten in ruil voor de 450 Israëli's die door Egypte en Syrië worden vastgehouden.

Andere ontwikkelingen: • Egypte heeft de bewering van Israël dat de Israëlische troepen de stad Suez bezet zouden hebben gehouden van de hand gewezen. • De 75-jarige Israëlische premier Golda Meir heeft per helikopter een bezoek gebracht aan de Israëlische troepen op de westelijke oever van het Suezkanaal, waar onder de posities die de Israëli's bij de jongste gevechten hebben veroverd. 0 In Washington heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger besprekingen gevoerd met Ismail Fahmy, een speciale afgezant van de Egyptische president Sadat. • De Amerikaanse regering heeft er bij het congres op aangedrongen om de ment" van president Nixon ziijn. behandeling van het voorstel over de liberalisatie van de handel met de Sovjet-Unie uit te stellen totdat een vredesovereenkomst is bereikt in het Midden-Oosten. '• Het semi-officiële Egyptische dagblad Al Achram heeft dinsdag gemeld dat funktionarissen in Cairo secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kurt Waldheim zouden hebben laten weten bereid te zijn een lijst met de namen van Israëlische krijgsgevangenen naar het Internationale Rode Kruis te sturen.

VREDESMACHT

Ongeveer dertig, landen hebben zich bereid of in staat verklaard troepen te leveren die erop zullen zien dat het bestand in het Midden-Oosten nageleefd wordt en secretaris-generaal van de V.N. Kurt Waldheim houdt zich momenteel bezig met het opstellen van een lijst van voorwaarden die zowel voor Egypte, Israël en de 15 leden van de veiligheidsraad aanvaardbaar zullen zijn.

De Kussische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Jacob A. Malik, heeft Tsjecho-Slowakije, Hongarije en Polen voor deze zogenaamde vredesmacht voorgedragen en Roemenië heeft zelf voorgesteld troepen te leveren. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John A. Scali, heeft echter geprotesteerd tegen de deelneming van landen uit het Oostblok aan een vredesmacht. Hij zei dat zowel de Warschaupact landen als de landen van de NAVO hieraan niet mochten deelnemen. Dat zou Inhouden dat andere mogelijke deelnemers zoals België, Nederland, Italië, Denemarken en Noorwegen hiervoor uitgeschakeld zijn. Twee andere landen die contingenten soldaten hadden aangeboden zijn door Egypte of Israël afgewezen aangezien deze landen in de jaren 1956-'67 toezagen op het bestand. Egypte zal waarschijnlijk niet accoord gaan met een deelneming van Canada en Israël zal waarschijnlijk bezwaren hebben tegen de Joego-Slavische deelname.

V.S.-VLOOT

Een uit zes schepen bestaand Amerikaanse smaldeel is maandag in de richting van de Indische Oceaan gevaren, maar het Amerikaanse ministerie van defensie heeft bekend gemaakt dat dit niets te maken heeft met de situatie in de Middellandse Zee. De woordvoerder van het ministerie Jerry Friedheim, die eerder een verband gelegd had tussen het Amerikaanse smaldeel dat op weg is naar de Indische Oceaan en het verblijf van de Russische vloot in de Middellandse Zee heeft dit later herroepen. In een latere verklaring zei Friedheim dat er geen verband bestond tussen het feit dat het vliegdekschip Hancock naar de Indische Oceaan ging en de situatie in de Middellandse Zee.

SOVJET-UNIE

De Sovjet-Unie, die eerder alle schuld voor de confrontatie van de grote mogendheden in verband met de crisis in het Midden-Oosten van de hand heeft gewezen, heeft maandag gezegd, dat het Amerikaanse troepenalarm van vorige week een poging van de regering Nixon was om de aandacht van binnenlandse problemen af te leiden. Het officiële Russische persbureau TASS maakte hiervoor gebruik van een artikel van James Reston, die in de New York Times deze stelling al eerder heeft verkondigd. TASS zei dat Reston van mening is dat „de regering iedere dag een crisis nodig heeft om zich te beschermen tegen binnenlandse kritiek". Het artikel van TASS kreeg extra officiële nadruk doordat het werd gepubliceerd in de Pravda, het orgaan van de communistische partij van de Sovjet-Unie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

VS-Egyptische bespreking bevredigend

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken