Bekijk het origineel

Zeeland zit met kerncentrales

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zeeland zit met kerncentrales

2 minuten leestijd

Het is ondenkbaar, dat Zeeland in de toekomst opgescheept blijft zitten met verschillende afgeschreven kerncentrales. Na e enafkelingsperide van 10 a 15 jaar kunnen kerncentrales zonder gevaar geheel ontmanteld en afgebroken worden. Een beperkt deel van de centrale is maar besmet. In Borsele komt dat neer op een eenheid van 10 bij 3 meter. Dit zei directeur Tiktak van de kerncentrale Borsele maandag tijdens het werkbezoek aan de centrale van de heer Terlouw, fractievoorzitter van D'66 in de Tweede Kamer en zijn fractiegenoot Wübers.

De actiegroepen beschuldigen ons ten onrechte van het achterwege laten van stralingsmetingen buiten de centrale, zei ir. Tiktak op de vraag van de heer Terlouw. Alle maandelijkse metingen naar radio-actieve straling in de lucht en het water die door het bedrijf zelf en de kernfysische dienst worden genomen, worden gerapporteerd aan de overheid. Het rijksinstituut voor de volksgezondheid controleert de metingen ook nog eens, aldus de heer Tiktak. Volgens hem is deze controle op straling zeer effectief.

Beide D'66 kamerleden hadden voor hun bezoek aan de kerncentrale een gesprek met vertegenwoordigers van actiegroepen, waarbij de kerncentrale Borsele centraal stond. Een van de groepen was de vereniging milieuhygiëne Zeeland.

Breskens kreeg toestemming voor aanleg van de jachthaven onder voorwaarde dat zij de aanwezige handelsannex jachthaven van het rijk in beheer neemt.

Er komt plaats voor 301 jachten. De afmetingen van de boxen in de nieuwe jachthaven zijn zodanig dat vooral grote zeewaardlge jachten er kunnen afmeren. Breskeins, zo vlak bij zee gelegen is voor zeezeilers een magnifiek uitgangspunt.

Als de gemeenteraad op 2 november aceoord gaat met het aangaan van de financiële lening, dan kan nog dit jaar met de aanleg worden begonnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Zeeland zit met kerncentrales

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken