Bekijk het origineel

President Den Uyl is onbekwaam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

President Den Uyl is onbekwaam

2 minuten leestijd

Minister-president Den üyl is onbekwaam, zo heeft WD-voorzitster mevr. Van Someren dinsdag verclaard op een WD-bijeenkomst in Ridderkerk. Zij vindt dat de premier vrijdag — na de vergadering van het kabinet over de olieboycot — niet in staat was de toch voor iedereen duidelijke conclusie te trekken. Deze conclusie is, volgens mevr. Van Someren, dat het de Arabieren niet speciaal om Nederland te doen is, maar om Rotterdam als grootste oliehaven ter wereld en dus om West-Europa, dat door Rotterdam wordt bediend.

„Ds Nederlandse regering had toch oog moeten hebben voor de zeer speciale positie van Nederland in dezen Nederland staat thans voor een zeer ernstige crisis, de premier zag dit vrijdag kennelijk niet. Hij had indien hij het wel begrepen had, het Nederlandse volk heel anders moeten toespreken".

De opeenvolgende regeringen hebben verzuimd liet energieprobleem doeltreffend aan te pakken. Zij hebben de uiterst voordelige machtspositie van de Arabieren onderschat, aldus mevr. Van Someren. ..Anders is het niet duidelijk waarom zo weinig is geluisterd naar dp waarschuwingen van een internationaal befaamd deskundige als prof. Odell, de Britse hoogleraar aan de Rotterdamse universiteit. Hij heeft telkenmale op gewezen dat er andere energiebronnen zijn".

LUNS

Het allereerste wat de heer Van der Stoel — minister van Buitenlandse zaken — moet doen is zelf met de Arabieren gaan onderhandelen. Zijn voorganger Luns deed het ook en was een geziene figuur in de Arabische wereld, aldus het advies van VVD-voorzitter Van Someren.

Ontkennen dat Nederland emotionele en historische banden met Israël heeft is onzin, die zijn er en die zijn door Luns nooit ontkend. Desalniettemin slaagde deze „rasdiplomaat" er in om de relaties met het Nabije Oosten goed te houden. Een tweede en eigenlijk gelijktijdige Stap is te komen tot een gecoördineerd Westeuropees energiebeleid en na te gaan of prof. Odell geen gelijk heeft in zijn betoog dat er andere energiebronnen zijn, aldus mevr. Van Someren. „Wij moeten ons bevrijden uit de internationale „olie-notenkraker", waarin we thans met heel West-Europa gevangen zitten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

President Den Uyl is onbekwaam

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken