Bekijk het origineel

Olieboycot is een weloverwogen plan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Olieboycot is een weloverwogen plan

MINISTER VAN DER STOEL:

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De olieboycot tegen Nederland maakt deel uit van een weloverwogen plan. Dat is de mening van minister Van der Stoel (buitenlandse zaken).

Volgens minister Van der Stoel worden door een olieboycot tegen Nederland ook de belangen van andere Westeuropese staten geschaad, omdat een groot deel van de olie, die in Nederland wordt aangevoerd — 45 procent — wordt doorgevoerd naar andere landen.

RESOLUTIE
Minister Van der Stoel ontkende met klem, dat zijn gesprek met vier ambassadeurs van Arabische staten de oorzaak zou zijn geweest van de moeilijkheden. De Nederlandse regering heeft altijd met nadruk de uitvoering bepleit van resolutie 242 die de Veiligheidsraad in november 1967 aannam.
Daarin wordt aangedrongen op veilige grenzen voor Israël, terugtrekking van Israëlische troepen uit de bezette Arabische gebieden en een oplossing voor het vraagstuk van de Palestijnse vluchtelingen.

REDENEN
Als redenen voor de Arabische boycot tegen Nederland zijn te zien:
• de pro-Israëlische betogingen en vergaderingen ten gunste van Israël;
• het gerucht dat de KLM wapentransporten naar Israël zou hebben verzorgd;
• berichten als zou Nederland een centrum zijn voor het aanwerven van
  vrijwilligers voor Israël; 
• de bewering dat Nederland stappen zou hebben ondernomen bij Oost-Duitsland
  (DDB) om schadeloosstelling aan Israël te betalen als vergoeding voor het leed
  uit de Tweede Wereldoorlog;
• geruchten als zou Nederland uit eigen voorraden olie leveren aan Israël;
• irritatie over de Nederlandse houding bij de gebeurtenissen rond het Joodse
  doorgangskamp Schönau in Oostenrijk.

OVERLEG
De Nederlandse regering is niet van plan om een tegenboycot tegen Arabische landen op touw te zetten. Zij hoopt door redelijk overleg te komen tot een opheffing van de boycot.
Er zijn overigens geen duidelijke aanwijzingen wat de Nederlandse regering zou moeten doen om tot een opheffing van de Arabische boycot te komen. Het overleg met de Arabische landen, duurt nog voort, onder andere via de Nederlandse ambassadeur in Perzië, mr. P. Renairdel de Lavalette, die op het ogenblik een „goodwillreis" onderneemt door diverse Arabische landen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Olieboycot is een weloverwogen plan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken