Bekijk het origineel

RIJVERBOD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

RIJVERBOD

3 minuten leestijd

Kennelijk verontrust over de nu vrijwel complete olieboycot door de Arabische landen, heeft de regering overhaast besloten tot een zondagsrijverbod. Dat voor het rijverbod evenals in 1956, de zondag is uitgekozen, is niet zozeer een gevolg van het feit, dat de regering de zondagsheiliging wil bevorderen. Al wordt deze door dit rijverbod wel gediend. Het verkeer op zondag is echter intensiever dan op de andere dagen en draagt bovendien voor het overgrote deel een recreatief karakter. Of voor het vervoer van bejaarden naar de kerk een ontheffing van het rijverbod zal worden gegeven, is nog dubieus. Voor het vervoer van toneeluitrusting heeft de regering, die ontheffing al gegeven. Kennelijk hechtte men daar een grotere waarde de aan. Het is dubieus of het bij een zondagsrijverbod kan blijven. Wellicht zijn verdergaande beperkingen noodzakelijk. Vooral als de Arabieren hun boycot blijven voortzetten, zou onze energievoorziening en daarmee ons economisch bestel wel eens in grote moeilijkheden kunnen komen.
Vandaar dat de vraag rijst in hoeverre Nederland het aan zichzelf te wijten heeft, dat het door de Arabieren geboycot wordt. Heeft de regering, heeft met name de minister van buitenlandse zaken een onhandig en weinig diplomatiek beleid gevoerd? Nu moet er hier wel op gewezen worden, dat Nederland en vooral Rotterdam, een zeer centrale plaats inneemt in het geheel van de Europese olie-import. Tweederde van de olie, die in Rotterdam binnenkomt is niet voor eigen gebruik, maar voor doorvoer naar andere landen. Via Nederland konden de Arabieren heel West-Europa onder druk zetten. Want als men de uitspraken van Van der Stoel vergelijkt met die, welke bij de vorige conflicten door de Nederlandse bewindslieden zijn gedaan, dan heeft hij zich juist erg gematigd uitgelaten. De Arabieren voelen zich thans echter veel sterker dan enkele jaren geleden en zien in de olie een machtig wapen om via West-Europa, Israël te treffen.
Het Nederlandse publiek is altijd duidelijk pro-Israël geweest, dat weten de Arabieren ook wel. Terecht stelde de AR-fractieleider mr. Aantjes gisteren, dat we nu de prijs moeten betalen voor onze sympathie voor Israël. We mogen nu niet voor de oliechantage van de Arabieren uit de weg gaan, zo concludeerde hij. En inderdaad, terwille van de Arabische olie, kunnen wij Israël niet laten vallen. Zakelijk gezien is dat wellicht wel aantrekkelijk, maar principieel volkomen onaanvaardbaar. Gehoopt moet worden dat dit besef ook de komende maanden bij het Nederlandse volk blijft domineren. Men kan wat dat betreft wel eens zijn twijfels hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

RIJVERBOD

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken