Bekijk het origineel

Ds. J. T. Doornenbal met vervroegd emeritaat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ds. J. T. Doornenbal met vervroegd emeritaat

3 minuten leestijd

De bekende Hervormde predikant uit het Veluwse Oene, ds. J. T. Doornenbal, moest om gezondheidsredenen onlangs vervroegd emeritaat aanvragen. In het blad „Kerknieuws" van Scheps wordt het volgende artikeltje aan deze predikant gewijd.

„Wie de beroepingsberichten in de bladen geregeld leest, treft daarin de namen van bepaalde predikanten heel vaak aan. In alle werken zijn er „gaarne gehoorde en veelbegeerde predikers" die iedere week enkele malen —soms wel een aantal dagen achter elkaar — in het nieuws komen. De predikant, die de laatste vijfentwintig jaar daardoor de meeste publiciteit kreeg, is waarschijnlijk ds. J. T. Dooornenbal, Hervormd predikant te Oene.

Bovendien trok ds. Doornenbal nogal eens de aandacht door zijn artikelen in het Gereformeerd Weekblad (dat in de kringen van de Gereformeerde Bond in de Ned. Herv. Kerk verschijnt) en in de Hervormde Kerkbode van de classis Harderwijk. Er werd daaruit dikwijls in andere kranten geciteerd. Vandaar dat ds. Doornenbal een landelijke bekendheid geniet.
Na meer dan 37 jaar predikant te zijn geweest ontvangt ds. Doomerubal nu emeritaat, dat hij om gezondiheidsredenen vervroegd heeft moeten aanvragen. In die periode zijn er veel meer dan honderd beroepen op hem uitgebracht. Sinds hij 3 november 1946 in Oene intrede deed, kreeg hij 100 beroepen. Bovendien ontving hij er in zijn vorige gemeente Kesteren minimaal 13. Misschien zijn het er wel meer geweest, maar dat is ons niet bekend. De abonnee, die ons meedeelde welke beroepen ds. Doornebal heeft gehad, heeft geen gegevens over het tijdvak van april 1944 tot oktober 1945.
Uit de opgave die wij hieronder afdrukken, blijkt dat verschillende gemeenten meer dan een beroep op ds. Doomenbal uitbrachten. Aan de kop staat Houten, dat hem zes keer beriep, namelijk in 1949, 1950, 1953 (2x), 1959 en 1960. In 1950 en in 1969 deed zijn vorige gemeente Kesteren ook nog eens een beroep op hem.

RECORD
Zeer waarschijnlijk heeft ds. Doornenibal hiermee een record bereikt, al is hij niet de enige die in een gemeente voor een bijzonder groot aantal moest beslissen. Ds. J. R. Cuperus, thans emeritus-predikant te Wadddinxveen, werd toen hij van 1937 tot 1957 in Doornspijk stond, 86 keer beroepen. Het 85e beroep, dat van Waddinxveen, nam hij aan. Een dag nadat hij dat ontvangen had, werd hij nog beroepen in Opheusden.
Jacobus Teunis Doornenbal, die 29 november 1909 werd geboren te Doorn, werd 8 maart 1936 predikant te Woubrugge, vanwaar hij in 1939 naar Kesteren vertrok. Sinds 3 november 1946 staat hij in Oene.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Ds. J. T. Doornenbal met vervroegd emeritaat

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken