Bekijk het origineel

V,Se-handel met oostblok sterk gestegen dit jaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

V,Se-handel met oostblok sterk gestegen dit jaar

OVERSCHOT WAARSCHIJNLIJK

2 minuten leestijd

WASHINGTON, dinsdag — De handel van it V.S. met de landen van het Oostblok neemt hand over hand toe en de kans is niet uitgesloten dat Amerika bfl die transacties dit jaar een overschot op de handelsbalans zal bereiken van 2 miljard dollar. Dit overschot zal vooral gebaseerd z(jn op de uitvoer van landbouwprodukten met als voornaamste tot nu toe de enorme graanleveringen van Amerika «an de Sovjet-Unie. Door dit alles heeft de dollar een hoognodige „injectie" gekregen.

De Amerikaanse uitvoer naar de Sowjet-Unie, de andere communistische Europese landen en China zal -dit jaar een geldwaarde vertegenwoordigen van 2,5 a 2,9 miljard dollar (de invoer uit die landen zal 500 a 550 miljoen dollar groot zijn), aldus deskundigen van het ministerie van handel te Washington. In 1972 bedroeg de waarde van de Amerikaanse uitvoer naar die landen 878 miljoen en- die van de invoer eruit 354 miljoen dollar.

Wat 1973 betreft zal de uitvoer vermoedelijk weer lager zijn, omdat wordt verwacht dat de Sowjet-Unie en China minder landbouwprodukten zullen gaan invoeren uit de VS, maar aan de andere kant zal de uitvoer der Amerikaanse fabrieksprodukten waarschijnlijk weer toenemen. Polen, Hongarije en Joegoslavië hebben evenals de Sowjet-Unie een grote belangstelling voor Amerikaanse machines en producten dér Amerikaanse technologie.

De invoer uit de Sowjet-Unie zal voor een belangrijk deel afhangen van de importcredieten die Moskou kan loskrijgen van de Amerikaanse im- en exportbank en van de particuliere Amerikaanse handelsbanken.

Een van de redenen daf het Amerikaanse overschot op de handelsbalans op de duur zal gaan dalen is het feit dat Ameri-ka in de Sowjet-Unie vermoedelijk voor grote bedragen olie en gas zal 'gaan kopen, zodra deze aan de wereldmarkt komen. Hiertoe wordt al aandacht besteed aan het oprichten van Amerikaans-Russische ondernemingen de moeten bestuderen of het economisch verantwoord gaat worden de enorme reserves aan olie en gas in Siberië te exploiteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

V,Se-handel met oostblok sterk gestegen dit jaar

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken