Bekijk het origineel

Moord-zaak na 3 jaar opgelost

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Moord-zaak na 3 jaar opgelost

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — De geruchtmakende moord op de Amerikaanse sergeant James L. Hosea (36) is door de Amsterdamse politie na bijna drie jaar opgehelderd. De zaak verwekte internationaal grote beroering, omdat een bekende Amerikaanse basketballspeler een tijdlang tot de verdachten behoorde.

Hosea werd op Nieuwjaarsdag 1971 doodgeschoten in het Wijngaardstraatje vlak bij de Warmoesstraat. Hij had een vrouw en zes kinderen in Birmingham in de Amerikaanse staat Alabama. Het drama stond lange tijd bekend als het nekschotmysterie. De groep ernstige delicten van de Amsterdamse politie heeft een omwonende als de dader weten te ontmaskeren. Het is de 41-jarige kamerverhuurder C. W. P., die heeft bekend het dodelijke schot te hebben gelost. De dader gebruikte een vuurbuks om het slachtoffer diens vriend en twee prostituees tot stilte te manen. Het viertal was de hele nacht aan de zwier geweest en maakte een daverende ruzie in het steegje.

LUIDRUCHTIG
De kamerverhuurder vuurde uit een open raam over een platje achter zijn woning. Eerst had hij geschreeuwd om de vier luidruchtige feestvierders tot stilte te manen. Het eerste schot werd in de lucht gelost. De tweede keer ging de kogel in de richting van het scheldende gezelschap. Volgens de politie is de kogel eerst afgeketst op een muur en daarna pas de hals van het slachtoffer binnengedrongen. De op Soesterberg gestationeerde Amerikaan zakte na enkele passen in elkaar. Hij stierf nog voor hij het ziekenhuis per ambulance had bereikt. De vriend van Hosea speelde destijds voor een Nederlandse basketballclub. Om vijf uur 's morgens belandden zij met de prostituees in het Wijngaardstraatje. De lucht trilde toen nog van het knallende vuurwerk.

MOEITE
De politie beweert dat het echtpaar P. zijn dramatische rol slechts met grote moeite kon verzwijgen. „Zijn vrouw had het laatste jaar geen leven meer met hem. De hele dag werden zijn gedachten beheerst door de dood van de sergeant. Vele malen stond hij op het punt zich bij de politie aan te geven en te bekennen". De zaak is tot een oplossing gebracht door het hardnekkig voortzetten van het onderzoek door de hoofdstedelijke moordbrigade. P. viel tenslotte door de mand, omdat aan sommige omwonenden bekend was dat hij ooit een buks heeft gehad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Moord-zaak na 3 jaar opgelost

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken