Bekijk het origineel

Nog geen kans op einde olie-embargo

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nog geen kans op einde olie-embargo

3 minuten leestijd

Ook Saoedi-Arabië, over wiens houding in het Arabische olie-embargo nog onduidelijkheid bestond, heeft donderdagavond bevestigd dat het de verschepingen van olie naar Nederland heeft stopgezet. Nederland importeert uit dit land per jaar 42,9 miljoen ton ruwe olie, waarvan in Nederland 18,9 miljoen ton wordt geraffineerd.
Ook Italië schijnt moeilijkheden te gaan ondervinden. Volgens berichten uit Koeweit zijn de Navo-bases in Italië gebruikt als depot voor de Amerikaanse wapenleveranties aan Israël. Voordat de olielanden definitieve stappen ondernemen willen zij van Italië weten of dit land deze bewering officieel zal toegeven of ontkennen.
Het in Beiroet verschijnende blad „An Nahar" schrijft vandaag dat de Arabische landen overwegen ook maatregelen te nemen tegen Portugal „het enige Navo-land dat openlijk de Verenigde Staten heeft gesteund door tijdens de oorlog wapens naar Israël te zenden". 
In hun plannen tegen Portugal worden de Arabische landen gesteund, zo schrijft dit blad verder in het succes van de olieboycot tegen Nederland en de houding van Lissabon in Afrika.
In de Verenigde Staten zijn donderdag de bepalingen van kracht geworden over de distributie door de leveranciers van huisbrandolie, dieselolie en oliederivaten. Ook is de benzineprijs verhoogd met drie dollarcent per gallon (3,8 liter). Diverse vliegtuigmaatschappijen hebben in totaal 80 binnenlandse vluchten afgelast wegens een tekort aan vliegtuigbenzine.

OLIETOP
Verder is nog bekend geworden dat de ministers van de zes Arabische olielanden, Koeweit, Saoedi-Arabië, Irak, Aboe Dhabi, Quatar en Iran zaterdag in Koeweit zullen bijeen komen om de prijzen van olie te herzien. Ook zullen ze verdere gezamenlijke maatregelen bespreken tegen landen, die „Israël helpen".
Hierbij komt ook ter sprake de levering van Arabische olie door niet-geboycotte landen aan de Verenigde Staten en Nederland.
Ook de ministerraad van de EEG zal zich volgende week met de olieboycot bezighouden. De Westduitse regering zal voorstellen om gemeenschappelijk tegen die Arabische boycot op te treden. Bonn meent dat de Arabieren duidelijk gemaakt moet worden, dat ook op dit gebied de EEG een gemeenschap is en een boycot op de eensgezindheid van de "gemeenschap" zal stranden.
Stilte heerst rond de houding van de Arabische landen tegenover Frankrijk. De premier van Frankrijk, Pierre Messmer zei gisteren op een vergadering in Bourgondië, dat Frankrijk geen olietekort behoeft te vrezen. De Arabische leveringen schijnen ongestoord door te gaan, terwijl Frankrijk voor drie maanden olie in voorraad heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Nog geen kans op einde olie-embargo

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken