Bekijk het origineel

Groen van Prinsterer en de troonrede

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Groen van Prinsterer en de troonrede

JONGELING OVER DE BEDE

2 minuten leestijd

De anti-revolutianaire minister van Binnenlandse zaken, prof. De Gaay Fortman, heeft meegewerkt aan het schrappen van de bede om Gods bijstand uit de troonrede. Hij heeft dit bij de begrotingsbehandeling van zijn departement in de Tweede Kamer openlijk toegegeven.

Het gebruik van Gods naam mag volgens de bewindsman geen loze kreet zijn. Nu zich de laatste jaren ingrijpende politieke (en levensbeschouwelijke) verschuivingen hebben voorgedaan, moet heel voorzichtig met deze gewoonte worden omgesprongen. „Wij beleven deze zaken wezenlijker dan bijvoorbeeld de Engelsen, die slechts aan het uiterlijk vertoon van de traditie hangen".
Aanleiding tot deze openhartige en persoonlijke opmerkingen van minister De Gaay Fortman was het pleidooi van het GPV-kamerlid Jongeling voor een herziening van de grondwet in nationaal-christelijke zin. „Maar ja, van een kabinet dat Gods naam uit de troonrede schrapt mogen we dit niet verwachten", verzuchtte de GPV-leider

GODSDIENSTLOOS
De bewindsman beklemtoonde, dat reeds Groen van Prinsterer in 1857 de godsdienstloze staat wilde aanvaarden. Bij de parlementaire behandeling van de Onderwijswet van Van der Bruggen bepleitte de AR-leider het over boord zetten van de bepaling betreffende de opvoeding tot christelijke deugden op de neutrale school. Die had zijns inziens toch geen wezenlijke betekenis meer.
Jongeling had een duidelijk weerwoord. Hij wees erop, dat Groen van Prinsterer op deze uitlating is teruggekomen. Reeds zes jaar later, in 1863, schreef hij: ,.Als in de staat het christelijk beginsel niet meer de boventoon heeft, zal het anti-christelijk beginsel in de staatsvorm genesteld - tegen al wat aan een christelijke natie nog heilig en dierbaar is, worden gekeerd".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Groen van Prinsterer en de troonrede

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken