Bekijk het origineel

JAPAN KIEST VOOR OLIE, TEGEN ISRAËL

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

JAPAN KIEST VOOR OLIE, TEGEN ISRAËL

2 minuten leestijd

TOKIO — Japan zal zijn economische expansie moeten beperken, als de Arabische landen voortgaan hun produktie van ruwe olie te beperken. Dit heeft de Japanse minister van internationale handel en industrie, Yasuhiro Nakasone. vrijdag bekend gemaakt. De Arabische landen hadden Japan op de hoogte gesteld van hun plan tot beperking van de olieproduktie, waardoor de Japanse olie-invoer ongetwijfeld zal verminderen.

Nakasone zei dat hij probeert zoveel mogelijk olie voor Japan te bemachtigen, maar dat het nadelige effect van de importvermindering waarschijnlijk begin volgend jaar tot uitdrukking zal komen in de produktie van staal, elektrische energie, cement en andere produkten. Tevens, zo merkte hij op, moet in Japan het verbruik van olieprodukten worden beperkt, met als direct resultaat een vertraging van de Japanse economische groei. De regering in Tokio heeft vrijdag plannen besproken om naar het voorbeeld van de EEG een olievoorraad van bepaalde omvang verplicht te stellen.

STEUN
Yasoehiro Nakasone heeft er donderdag bij premier Kakoeei Tanaka op aangedrongen, dat Japan de Arabische eisen inzake een terugtrekking door Israël uit de bezette Arabische gebieden zal steunen.
Een regeringswoordvoerder zei na afloop van een onderhoud tussen de Premier en minister Nakasone, dat het nodig is, dat Japan duidelijk maakt, dat het zich achter de Arabische eisen stelt en achter resolutie 242 van de Veiligheidsraad, waarin Israël wordt gevraagd zich uit de bezette gebieden terug te trekken. Verder is het voor Japan een "natuurlijke zaak" de vriendschapsbetrekkingen met de Arabische landen uit te breiden, aldus de woordvoerder in Tokio.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

JAPAN KIEST VOOR OLIE, TEGEN ISRAËL

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken