Bekijk het origineel

Japan dient invoer nog meer te liberaliseren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Japan dient invoer nog meer te liberaliseren

VOLGENS AANBEVELINGSRAPPORT OESO

2 minuten leestijd

PARI.IS — Ter beteugeling van de krachtige binnenlandse inflatie — die op het ogenblik ruim elf procent op jaarbasis bedraagt — dient Japan de invoer nog veel meer te liberaliseren terwijl tevens maatregelen noodzakelijk zijn om „het nog wijdverbreide beperkende handelsbeleid" te verzachten.

Deze aanbevelingen doet de Organisatie voor Economische Samenwerking • en Ontwikkeling (OESO) in in haar jaarlijkse rapport over de Japanse economie. Doordat bij toenmende ^yraag en groter wordende moeilijkheden bij de voorziening van de markt een „monopoliserend handelsbeleid" .werd'.gevoerd is het inflatietempo „aanzienlijk gestegen", zo oordeelt de OESO. De deskundigen van deze organisatie advi.Reren Japan in de eerste plaats de hoge invoerrechten te verlagen en de be.«taande invoercontingenten uit te breiden.

TEVREDEN

De OESO is over het algemeen tevreden over de maatregelen die de regering in Tokio heeft getroffen om het grote overschot op de betalingsbalans te doen verminderen. Toch dient men zich wel af te vragen of een beleid, dat gericht is op bevordering van de kapitaaluitvoer, lang kan worden voortgezet. Dit kapitaal, zo, meent de organisatie, zou een nuttiger besteming kunnen krijgen in de form van verhoging van de Japanse welvaart. De OESO acht het dan ook waarschijnlijk dat de buitengewoon krachtige groei van de Japanse economie een vertraging te zien zal geven. Zij geeft de regering in Tokio tevens Ket advies „soepele" maatregelen te nemen op het gebied van de beheersing van de vraag en het begrotingsbeleid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Japan dient invoer nog meer te liberaliseren

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken