Bekijk het origineel

Arabische oliekraan aat verder dicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Arabische oliekraan aat verder dicht

4 minuten leestijd

KOEWEIT — De tien olieproducerende Arabische landen hebben besloten met onmiddellijke ingang hun produktie te verminderen met 25 procent ten opzichte van het niveau van september. Deze vermindering geldt ook voor de hoeveelheden die naar de Verenigde Staten en Nederland worden uitgevoerd. Een nieuwe produktievermindering van vijf procent volgt begin december. De Algerijnse minister van industrie Bdaid Abdel Salam en de Saoedische minister voor oliezaken Zaki Jammani zuMen een reis gaan maken langs de Westerse hoofdsteden om de door de olielanden genomen besluiten uiteen te zetten. Dit is in Koeweit bekendgemaakt nadat daar een ministersconferentie was gehouden van de OAPEC (organisatie van Arabische olie-exporterende landen).

Geen kranten in Londen

De Londense ochtend- en avondbladen verschijnen vandaag niet als gevolg van een eendaagse stafcing van het technische personeel. De stakers willen met de sitaMng steun verlenen aan de pogingen van hun vakbond om een boete van 75.00 pond sterling niet te behoeven te betalen. Die boete was de VBilcbond opgelegd door het „Industrial relations court". De dagbladen zijnrechtstreeks geen partij in het geschil. De boete werd opgelegd wegens een belediging van het „court" door de weigering om te voldoen aan een bevel om een staking in een fabriek van machine-onderdelen af te gelasten.

Het concrete effect van het besluit, al blijft het aanzienlijk, is echter minder belangrijk dan het cijfer van 25 procent ïou doen vermoeden. In de wandelgangen van de conferentie werd nog bevestigd dat de twee grootste olieproducenten, Saoedi-Arabië en Koeweit, hun produktieverminderingen de laatste weken in feite al hebben opgevoerd tot .25 procent.

Het zouden nu de kleinere producenten moeten zijn die van hun daadwerIselijke steun aan de Arabische zaak buninien getuigen. Deze „Memitjes" hadden na de confererutie van 17 ofctaber uitvoeringsmaatregelen gnomen die betrekkelijk ver uiteen liepen.

Met de prodiuiktievermindering hopen de Arabische regeringen te bereilcen dan een aaoital Westerse regeringen zioh duidelijker uitspreekt ten aanzien van het Arabisch-Israëldsche conflict. Dat is zeer waarschijnlijk de doelstellüiig van de reis die twee vertegenwoordigers langs de Westerse hoofdsteden gaan ondernemen. „Langs alle Westerse hoofdsteden", zei één van de conferentiegangers, „Washington en Den Haag inibegrepen."

Meer gewicht

Het jongste oliebesluit maakt in ieder geval wel duidelijk dat de Arabische landen een veel zwaarder gewicht gaan toekennen aan „het wa,pen van de olie" rond het conflict in het Midden-Oosten. Waarnemers in Koeweit wijzen erop dat de olielanden het besluit van 17 oktober hadden gepresenteerd als een „oproep" of een „waarschuwing" aan de Westerse landen, Het was een „langzaam werkend vergif", geïnjecteerd in het licht van een langdurige oorlog. Daarentegen gaat het mi naar het schijnt om een schok teweeg te brengen en de kracht en solidariteit van de Arabische landen te demonstreren op een beslissend moment dat het Midden-Oosten balanceert tussen vrede en oorlog.

Saoedi-Arabië heeft een lijst opgesteld van tien landen, die voorlopig nog onbeperkt olie krijgen. Op deze lijst van landen, die Arabisch-gezind genoemd worden staan: Frankrijk, Engeland, Japan, Spanje, Pakistan, Maleisië, Tunesië, Libanon, Jordanië en Egypte.

Verder is vernomen, dat Saoedi-Arabië ook de levering van olie aan Canada heeft stop-gezet. Men kon niet zeggen wanneer dit besluit was genomen. Volgens de „Middle East Economy Survey" een gezaghebbend blad cp het gebied van olie in het Midden-Oosten heeft Saoedi-Arabië ook de olie-uitvoer naar Zuid-Afrika stopgezet.

De produktietoeperkingen bedragen in Koeweit nu al 23 procent en 35 procent in Saoedi-Arabië. Inclusief het olieembargo op Nederland is de Saoedische produktie nu teruggevaHen tot 5,8 miljoen vaten (een vat is 158 liter) per dag. Oorspronkelijk leverde Saoedi-Arabië 9,1 miljoen vaten per dag. Koeweit vermindert zijn prodiuktie nu van 3 miljoen tot 2,25 mUjoen vaten per dag.

Heropend

Ondertussen is de aanvoer van Iraakse ruwe olie naar de Syrische terminal Banias aan de Middellandse Zee hervat, zo is officieel in Damascus bekerad gemaakt.

De terminal, die een capaciteit van 700.000 barrels per dag heeft , werd tijdens de oktober-oorlog door de Israëlische marine en luchtmacht onder vuur genomen. Tussen de 12 en 24 opslagtanks werden in brand geschoten.

De terminal was één van de vier Syrisohe installaties die tijdens de oorlog werden beschadigd. Zaterdag werd bekend gemaakt dat de activiteiten m de haven Latakia waren hervat, nadat de oorlogsschade hier snel was hersteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Arabische oliekraan aat verder dicht

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken