Bekijk het origineel

Kans op hervatting strijd wordt groter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kans op hervatting strijd wordt groter

4 minuten leestijd

CAIRO — Egypte kan de strijd hervatten als Israël zich niet terugtrekt tot op de bestandslijnen van 22 oktober, zoals geëist wordt in de twee resoluties van de Veiligheidsraad die een einde aan de gevechten in het Midden-Oosten maakten, zo heeft de Egyptische regeringswoordvoerder Ahmad Anis gezegd.

Op een persconferentie in Cairo werd de woordvoerder de vraag gesteld of Egypte een uiterste datum heeft genoemd voor de terugtrekking van de Israëlische troepen, waarover op het ogenblik druk diplomatiek overleg tussen Egypte, Israël en de Verenigde Staten aan de gang is.

„De terugtrekking tot op de bestandslijnen van 22 oktober wordt verondersteld onmiddellijk uitgevoerd te worden", antwoordde Anis. „Het ontduiken van de voorzieningen van de resolutie heeft geleid tot een zeer ernstige situatie waarvan de gevolgen een zeer ernstige invloed zouden kunnen hebben op de vrede in het gebied", aldus Anis.

Anis zei dat president Anwar Sadat tijdens zijn overleg met Kissinger het gezamenlijke standpunt van de Arabische landen zal vertegenwoordigen.

Terwijl aan het front langs het Suezkanaal sporadische vuurgevechten plaats vonden, heeft de Israëlische minister van defensie, Mosje Dajan, verklaard dat verwacht kan worden dat Egypte de strijd in het Middenoosten zal hervatten.

Dayan
In een vraaggesprek met de Israëlische radio zei Dajan dat de Egyptenaren in het geheel niet gelukkig zijn met de stellingen die de Israëlische troepen op de westelijke oever van het Suezkanaal innemen.

„De Egyptenaren trekken troepen samen en we moeten niet verbaasd zijn als zij de strijd hervatten", zei Dajan. „We moeten ons realiseren dat de oorlog nog niet voorbij is".

Inmiddels maakte het militaire opperbevel te Tel Aviv melding van sporadische gevechten aan het Suezkanaal. In de omgeving van Ismailia, in de centrale sector van het kanaal, en nabij Port Tauflq in het zuiden vonden enkele gevechten met kleine wapens plaats.

Dajan, die geïnterviewd werd toen hij een bezoek bracht aan gewonde soldaten in een ziekenhuis nabij Tel Avlv, zei dat de Egyptenaren „proberen Israël te chanteren" in verband met de kwestie van de krijgsgevangenen.

Koning Hoessein van Jordanië heeft maandag gewaarschuwd dat er opnieuw een oorlog in het Midden-Oosten zou kunnen uitbreken. „De vierde oorlog zou niet de laatste kunnen zijn omdat de grondbeginselen en de motieven die hem doen ontstaan nog aanwezig zijn"
„De laatste oorlog", aldus de pro-westerse 37-jarige monarch, „had ten doel de in 1967 bezette gebieden te bevrijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Kans op hervatting strijd wordt groter

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken