Bekijk het origineel

Premier Chou voorlopig niet naar de VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Premier Chou voorlopig niet naar de VS

4 minuten leestijd

PEKING, woensdag — De Chinese premier Chou En-Lai heeft dinsdag hier journalisten meegedeeld dat hij niet de V.S. zal bezoeken als Washington de betrekkingen met Nationalistisch China (Taiwan) niet afbreekt. „Hoe kan ik daar heengaan, als zich daar een vertegenwoordiger van de kliek van Tjang Kai-Sjek bevindt?" Aldus de premier vlak voor hij zijn vierde gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kissinger, zou gaan aanvangen.

Op de vraag of hij verwachtte of Washington de betrekkingen met Taiwan zou gaan verbreken antwoordde de premier: „Hoe kunt u mij dat nu vragen, dat is een vraag voor dr. Kissinger". Maar, zei hij, als president Nixon een derde reis naar China zou willen maken, dan zal hij daar welkom zijn. Partijleider Mao Tse-Toeng heeft maandag drie uur overleg gepleegd met de Amerikaanse minister en daar is in het Engels gediscussieerd. In geen twee jaar had Mao zich zo lang onderhouden met een buitenlandse bezoeker.

SFEER
Woordvoerder McCloskey van het state department zei, dat er in een vriendschappelijke sfeer was gesproken over tal van onderwerpen. Hij ging hier evenwel niet verder op in. Kissinger arriveerde dinsdag anderhalf uur te laat voor zijn afspraak met de premier. Verwacht wordt, dat dit kwam omdat hij druk bezig was met een communiqué, dat hij en zijn gastheer zouden openbaren voordat Kissinger woensdag naar Tokio vertrok. Deze heeft woensdagmorgen een model-boerengemeenschap, een kilometer of 10 van Peking, bezocht. Hij bekeek er onder meer de eendenfokkerij en babbelde, zo goed en zo kwaad als dat kon, met een aantal oude Chinezen, die schaak zaten te spelen. De minister bekeek het bedrijf met grote belangstelling. Tot de pers zei hij: „U moet niet vergeten dat mijn grootvader een boer is geweest".

FACTOREN
Minister Kissinger heeft dinsdag in een tafelrede gezegd dat China zich kan verzekeren van vriendschap met de Verenigde Staten „wat er ook gaat gebeuren en wat voor regering daar ook zal komen". ,Hij zei ook dat „het op normaal peil brengen van de betrekkingen tussen China en de VS voortdurend zal doorgaan". Tweemaal tijdens zijn toespraak verwees Kissinger naar de politieke onevenwichtigheid die de regering-Nixon kan verwachten. „Maar wat ook moge gebeuren in Amerika, de vriendschap met de Volksrepubliek China zou een van de constante factoren zijn van het Amerikaanse buitenlandse beleid".

Na het diner gingen Kissinger en Premier Chou voort met het uitwerken van hun communiqué, dat dit zal worden gepubliceerd als de minister is vertrokken. Verwacht wordt dat er onder meer zal instaan dat er sterke culturele en andere banden tussen de twee landen moeten worden aangeknoopt, zulks in de geest van het communiqué van Sjanghai door president Nixon aldaar ondertekend in 1972.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Premier Chou voorlopig niet naar de VS

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken