Bekijk het origineel

VIJFTIEN LITER BENZINE VOOR PERSONENAUTO'S

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VIJFTIEN LITER BENZINE VOOR PERSONENAUTO'S

Kabinet kondigt maatregelen af

4 minuten leestijd

DEN HAAG — Personenauto's voor particulier verbruik krijgen bij de benzine-distributie, die 7 januari ingaat, niet meer dan vijftien liter benzine per week. Voor ritten voor de uitoefening van het beroep kan een aanvullende hoeveelheid benzine worden verstrekt. Voor woon-werkverkeer wordt geen extra toewijzing gegeven. Voor diesdauto's geldt voorlopig nog geen distributie-maatregel. Voor vrachtauto's die op benzine rijden wordt gewerkt aan een aparte regeling.

Premier Den Uyl, die vrijdagavond na afloop van het kabinetsberaad, deze maatregelen bekend maakte, wees erop, dat „er op het ogenblik sprake is van een zeer aanzienlijke beperking van de olie-aanvoer".
De regering maakte nog enkele maatregelen bekend, die moeten leiden tot een „gewenste energie-besparing".
• de scholen van het voortgezet onderwijs zal gevraagd worden de lessen niet
   voor 9.00 uur te laten beginnen en niet na 16.00 uur te laten beëindigen
• minister Lubbers bereidt een beschikking voor, waarin regels worden gegeven
   voor een beperking van etalage-, feest-, sier- en reelameverliehting
• de gemeentebesturen zal worden gevraagd de verlichting op wegen te
   verminderen
• de rijksdienst sluit 24 en 31 december. Van deze 2 dagen wordt één dag aan de
   ambtenaren als vrij-af gegeven. De andere dag moet vanaf 2 januari worden
   ingehaald door een verlenging van de werktijd met een kwartier per dag.
Met de Stichting van de Arbeid zal nog overleg worden gevoerd over 'n spreiding van de aanvangs- en sluitingstijden om tot een betere spreiding van het vervoersaanbod tijdens spitsuren te komen.
Premier Den Uyl voegde er vrijdagavond wat betreft de benzinedistributie voor personenauto's nog aan toe, dat de benzinebonnen 6 maanden geldig zijn.
"Het verhandelen van bonnen staat iedereen vrij," aldus de premier. De minister-president deelde nog mee, dat de uitvoerings-maatregelen, de normen en de richtlenen voor de extratoewijzing in voorbereiding zijn. Met de basis-toewijzing van 15 liter per week zgn deze normen en richtlijnen afgestemd op het bereiken van een verbruiksbesparing van ruim dertig procent.
Er zal bij de basis-toewijzing geen onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende categorieën personenauto's. Alle personen-auto's zullen dezelfde hoeveelheid benzine krijgen toegewezen. De premier wees er op, dat het maken van onderscheid tussen „zware" en „lichte" auto's administratief ontzettend ingewikkeld is en zei dat er ook „sterke argumenten" zijn voor een voor iedereen gelijke toewijzing. Over de nu bekend gemaakte maatregelen was overleg geweest met de meest betrokken organisaties. De procedure voor het verkrtjgren van additionele toewijzing van autobenzine en LPG voor zakelijk of beroepsgebruik zal tijdig worden gepubliceerd. Het ligt in het voornemen begin april opnieuw benzinebonnen uit te reiken. Voorts maakte premier Den Uyl nog bekend, dat wat betreft het grensverkeer overleg plaats heeft tussen de betrokken regeringen.

UITNODIGING
De premier heeft het verzoek van de oppositieleiders in de Tweede Kamer, de fractievoorzitters Wiegel (VVD) en Kruisinga (CHU), tot nader mondeling overleg ingewilligd. Vrijdagavond deelde de premier mee, dat minister Van der Stoel (buitenlandse zaken) en hijzelf, heren Wiegel en Kruisinga woensdag hopen te ontvangen. Het verzoek om een onderhoud was gebaseerd op de overweging dat een groot aantal vragen nog was open gebleven met betrekking tot de aanpak van het beleid van de regering ten aanzien van het Midden-Oosten en de oliecrisis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 december 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

VIJFTIEN LITER BENZINE VOOR PERSONENAUTO'S

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 8 december 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken