Bekijk het origineel

Zakenauto's krijgen 25% minder benzine

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zakenauto's krijgen 25% minder benzine

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Westerterp (verkeer) wil het benzineverbruik van auto's die voor de zaak worden gebruikt verminderen met 25 procent. Hij zal dit vandaag bekendmaken.Zelfstandigen die hun personenauto voor „hun brood" nodig hebben vallen onder deze regeling, die 7 januari moet ingaan.

Inmiddels dreigt de benzine-distributie voor het bedrijfsleven op een chaos uit te lopen. De gemeenten, die zijn aangewezen om de „zakenrijders" een extra benzinerantsoen te geven, komen mankracht en formulieren tekort.
Gevreesd wordt dat pas op 2 januari daadwerkelijk met de toewijzingen begonnen kan worden. Veel beroepsrijders dreigen daardoor hun bonnen pas na 7 januari te krijgen.
Bij de benzinedistributie voor het bedrijfsleven worden drie instanties aangewezen:
• De gemeenten voor personenauto's die zakelijk worden gebruikt.
• De Kamers van Koophandel voor bestelauto's tot 1500 kilo.
• De Regionale rijksverkeersinspecties voor vrachtwagens met meer dan
   1500 kilo   laadvermogen.

VEERTIG PROCENT
Bij het toekennen van de extra-benzinetoewijzingen zal rekening worden gehouden met het aantal kilometers dat jaarlijks privé wordt afgelegd. Bij de personenauto's wordt uitgegaan van 13.000 kilometer. Zoals ook bij de zuiver particulier gebruikte auto's moet er 40 procent op deze aantallen worden bezuinigd. Dat is 7500 kilometer minder, de resterende 7800 kilometer kunnen worden verreden met de benzinebonnen van 15 liter die voor iedereen gelden. De zakelijk verreden kilometers, die daarna nog overblijven moeten met een kwart worden verminderd. Aan de hand van deze afstandsopgaven worden door de verschillende instanties machtigingen afgegeven, die op de postkantoren tegen benzinebonnen kunnen worden ingewisseld. Een geweldig administratief probleem is, dat de verschillende instanties nog niet op de hoogte zijn van de voorschriften voor de toewijzing.

ZELF DOEN
Voor de gemeenten gaat het om 1,5 tot 2 miljoen personenauto's, die voor bedrijf en beroep worden gebruikt. De aanvragen om een extra toewijzing zullen door de autogebruiker zelf moeten worden gedaan. Bij de aanvragen voor de extra toewijzing kan gebruik worden gemaakt van werkgeversverklaringen. Voor zover bekend, is er van afgezien om de aanvragen van extra toewijzingen zoveel mogelijk bij het bedrijf te regelen. Zelfstandigen moeten waarschijnlijk een accountantsverklaring overleggen. Evenals de gemeenten komen ook de Kamers van Koophandel in moeilijkheden. Er zijn meer dan 200.000 bestelauto's, die op benzine lopen. Een groot deel van dit wagenpark (waar veel middenstanders in zitten) zal door de Kamers van extra benzine moeten worden voorzien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 december 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Zakenauto's krijgen 25% minder benzine

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 december 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken