Bekijk het origineel

Nieuwe regering in Suriname beëdigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuwe regering in Suriname beëdigd

Henk Arron umrdt premier

4 minuten leestijd

PARAMARIBO, vrijdag — Suriname heeft een nieuwe regering. Na de kortste formatie, welke met de informatie 35 dagen in beslag nam, heeft gouverneur Johan Ferrier in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo twaalf van de veertien ministers, die het kabinet-Arron zal gaan tellen beëdigd. Twee ministers ontbreken nog aan de nieuwe Surinaamse regering; namelijk de minister van Financiën en de gevolmachtigd minister in Den Haag. Premier Henk Arron zal optreden als de vervangende minister van Financiën.

Het nieuwe Surinaamse kabinet steunt op de Nationale Partij Kombinatie (NPK), waarin vier partijen gebundeld zijn, en die 22 zetels van de 39 in de Surinaamse staten (parlement) bezet De overige zeventien zetels worden bezet door de Hindostaanse Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP). He* kabinet, waarvan de gemiddelde leeftijd 42,5 jaar is,, wordt geleid door de 37-jarige onderdirecteur van de volkskredietbank Henk Arron.

De nieuwe Surinaamse regering ziet er als volgt uit: • Henk A. E. Arron (37, NPS) premier, minister van algemene zaken en financiën a.i. • IVtr. Aohimed Karamat Ali (43, NPS) openibare werken en verkeer. • Drs. Michel Cambridge (43, NPS) opbouw. • Olton van Genderen (55, NPS) districtsbestuur en decentraldsatde. • Drs. Ronalld Venetiaan (37, NPS) onderwijs en volksontwikkeling. • IVIr. Eddy Bruma (48, PNR) arbeid en volkshuisvesting. • Mr. Eddy Hoost (43, PNR) justitie en politie. • Mr. dr. Cornells Ooft (53, PSV) binnenlandse zaken. • Drs. Michael Brahim (45, PSV) volk.sgezondheid. • Willy Soemita (37, KTPI) landbouw, veeteelt en visserij. • André Soeperman (43, KTPI) socia'e zaken," iSf!«^d,

s«ff-- VOORZITTER

Door de benoeming van OUon van Genderen tot minister, moet hij zijn functie al staten(parlements)voorzitter opgeven. Dit wordt nu de PSV-afgevaardiigde Emile Wijntuin. Door de samenstelling van de nieuwe regering ondergaat ook de Nationale Partij Kombinatie fractie in de staten een wijziging. De Nationale Partij Suriname (NPS) behoudt dertien zetels, terwijl ook de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV) op drie zetels blijft. De partij NationaKstische Republiek (PNR) krijgt er een zetel bij en komt daardoor op vijf zetels, terwijl de Javaanse Kaum Tani Persatuan Indonesia (KTPI) een zetel verliest en nog een overhoudt. De oppositie wordt gevormd door de (Hindostaan.se) Vooruitstrevende Hervormingspartij VHP, die zeventien zetels heeft gekregen op de verkiezingen van 19 november.

Het Surinaamse dagblad „De Ware Tijd" schrijft dat de kabinetsformatie voor velen ronduit teleurstellend is geëindigd. „Wij hadden eerlijk gezegd na zoveel geïnformeer toch wel iets beters verwacht", aldus het blad. „Zonder de ministers stuk voor stuk te behoeven te bespreken, is het duidelijk dat slechts weinig ministers op verwachtbare plaatsen — gezien hun deskundigheid — terecht zijn gekomen. Hoe het ook zij, we zullen het met deze regering moeten doen, for better or for worse".

Opgemerkt moet worden, zo vervolgt het Wad, dat het kabinet-Arron geen vertegenwoordiger van de Hindostaanse bevolkingsgroep telt, ofschoon de NPS enkele mensen heeft die in aanmerking konden komen. Mr. Karamat Ali wordt niet beschouwd als een exponent van de Hindostaanse groep. Verwacht wordt dat het niet opnemen van een Hindostaan dn het kabinet op de duur tot «panningen zal leiden en dat in de NPS het Hindostaanse element zich afgesloten zal voelen, aldus De Ware Tijd.

PREMIER ARRON

De nieuwe Surinaamse premier Henk Alphonsus Eugene Arron werd op 25 april 1936 in Paramaribo geboren. Na de algemene middelbare school in de Surinaamse hoofdstad te hebben doorlopen trad hij in 1956 in dienst bij de Vervuurts Bank in Suriname. Met medewerking van de bank en voor een groot deel voor eigen rekening vertrok hij daarna naar Nederland waar hij bij de Amsterdamsche Bank een opleiding kreeg voor het bankwezen. In 1960 kwam hij in Suriname terug. Bij de Vervuurtsbank werd hij toen via chef buitenland procuratiehouder. In 1963 werd hij lid van de Nationale Partij Sunname en gekozen als statenlid Na de dood van Jopie Pengel werd hii voorzitter van de NPS.

Voor zijn benoeming tot informateur was hij onderdirecteur van de Surinaamse Volkscredietbank. Hi,i is lid van de Koninkrijkscommissie. Van hem wordt gezegd dat Jopie Pengel hem heeft aangewezen al.s zijn opvolger. De nieuwe premier van Suriname is trouwd en katholiek. ge

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Nieuwe regering in Suriname beëdigd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken