Bekijk het origineel

Ruwe olieprijzen weer verhoogd door Arabieren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ruwe olieprijzen weer verhoogd door Arabieren

"Posted price"

3 minuten leestijd

BEIROET, woensdag — De Libische regering heeft bekendgemaakt dat met ingang van 1 januari de zg. "posted price" voor de ruwe olie van Libië verhoogd is tot 18.768 dollar per barrel. De „posted price" is de prijs van de ruwe olie naar welke de royalties en de belastingen — op het ogenblik ongeveer 60 procent — worden vastgesteld die de oliemaatschappijen aan de olieproducerende landen moeten betalen.

Radio-Tripolis heeft meegedeeld dat de biedingen zijn bestudeerd die 28 buitenlandse oliemaatschappijen hebben gedaan voor de aankoop van de 182 miljoen barrel Libische ruwe olie (lie in 1974 beschikbaar zullen komen. Verdere bijzonderheden over de gedane biedingen werden meegedeeld.

Hoewel deze verhoging nogal drastisch is, is hij niet zo ingrijpend als de verhoging van 128 procent die de oliestaten rond de Perzische Golf vlak voor Kerstmis afkondigden. Lybië produceert ongeveer 2 miljoen vaten per dag. 'De meeste olie wordt uitgevoerd naar Europa en in het bijzonder naar Italië. Dit i.s ongeveer 4 procent van de. totale wereldproductie. De Lybische autoriteiten waren nog niet ogenblikkelijk bereikbaar voor commentaar. Ook zijn nog geen verdere details bekend gemaakt.

BOYCOT
Het is niet bekend in welke mate Lybië meedoet aan de Arabische boycot van de westerse wereld en Japan. Volgens hardnekkige berichten heeft Lybië zijn olieleveranties aan de Verenigde Staten nog niet verminderd. De olie zou worden aangevoerd via raffinaderijen in het gebied rond de Caraibische zee.- Volgens andere- berichten in de Lybische pers is de nieuwe prijs vastgesteld op 18.76 dollar. Dit kon echter niet onmiddellijk worden bevestigd door andere bronnen.

WINST

De Arabische olieproducerende landen aan de Perzische Golf zullen in 1974 uit hun olie-export gezamenlijk een bedrag Incasseren dat gelijk is aan de monetaire reserves van de Verenigde Staten, West-Europa en Japan. Soeheil Saadawi, voormalig secretaris-generaal van de organisatie van Arabische olie-exporterende landen (ÖAPEC), heeft dit verklaard in een vraaggesprek met het Libanese blad Al Anwar.' Hij voorspelde dat Saoedi-Arabië alleen al op dertig miljard dollar kan rekenen.

De nieuwe prijs voor Perzische Golfolie, 11,65 per barrel zal leiden tot prijsverhogingen in andere olielanden; zei Saadawi, die opmerkte dat met de olieproducerende landen ook de westerse oliemaatschappijen meer geld verdienen. Een Amerikaanse onderneming, waarvan hij de haam niet noemde, had haar winst in het derde kwartaal van 1973 met 484 procent zien stijgen in vergelijking met dezelfde periode van het jaar daarvoor.

POSTED PRICES

De volgende olieproducerende landen hebben in de laatste week van december nieuwe, per 1 januari 1974 geldende „posted prices' voor ruwe olie bekendgemaakt (in Amerikaanse dollars per barrel.)

Aboe Dhabie  11.60; Algerije 9.25; Bolivia 16.00. Ecuador-13.70; Indonesië 10.80, Irak 11,60, Iran 11.60, Koeweit 11.60. Libië 18.76, Nigeria 14.69, Qatar U.60, Saoedi-Arabië 11.60. Venezuela 14.08.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Ruwe olieprijzen weer verhoogd door Arabieren

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken