Bekijk het origineel

Olie-aanvoer groter dan werd verwacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Olie-aanvoer groter dan werd verwacht

Distributie blijft noodzakelijk

3 minuten leestijd

Het Kabinet is wat optimistischer over de olievoorziening, zo heeft premier Den Uyl gisteravond meegedeeld in een toelichting op het besluit om de benzinedistributie uit te stellen en eerst op 12 januari te laten ingaan. Men had voor januari een beperking van 30 procent op de olie-invoer voorzien, maar dat zal ongeveet 5 procent meevallen. Als op 4 februari de eerste periode van distributie voorbij is zal nader worden bezien welke „verfijningen" in het distributiestelsel mogelijk zijn.

Premier Den Uyl sprak pertinent de berichten tegen als zou hij Pompidou meegedeeld hebben dat de olie-invoer in ons land niets te wensen overlaat. Ik heb In Kopenhagen onze tekorten met korte streken aangezet, aldus drs. Den Uyl.

De berichten dat de organisatie voor Europese Economische samenwerking de beperking van de olieaanvoer voor de vrije wereld op 6 a 7 procent schat kon drs. Den Uyl bevestigen. Er is een telegram binnengekomen waarin een adjunct-secretaris-generaal van de OESO nieuwe berekeningen van de tekorten in de Ver. Staten. Japan en Europa verstrekt.

Wat ons land betreft blijft de distributie echter noodzakelijk. Na 4 februari zal, al naar gelang de situatie, worden vastgesteld of verruiming dan wel verkrapping van de toewijzingen nodig zal zijn.

Minister Lubbers van Economische zaken zei dat niet alleen de wat ruimere bevoorrading tot het uitstel heeft geleid. Bij het op gang komen van de distributie deden zich voor bepaalde categorieën beroepsbeoefenaren problemen voor.

Er viel een cumulatie van onzekerheidsfactoren waar te nemen, zo luidde de veronderstelling dat men op 7 januari op de privé-toewijzing zou beginnen te rijden in het vertrouwen, dat de zakelijke toewijzingen spoedig . zouden kamen. Maar voor bepaalde categorieën duurt dat langer doordat deze toewijzing een bepaalde handtekening vereist.

Komende week hoopt men dergelijke problemen op te lossen. De iets ruimere toewijzing zag minister Lubbers als een middel om met de distributie te gaan leren leven.

VOORRADEN
Gebleken is dat de beperkingsmaatregelen in oktober en november hiertoe hebben geleid dat de olievoorraden groter werden. Op de top was dat 5,2 miljoen ton ruwe olie, tegen 4 min. ton op het ogenblik.

In de maanden januari en februari zal enige inkrimping van de voorraden ruwe olie nog wel mogelijk zijn, aldus de minister van Economische zaken, volgens wie de raffinagecapaciteit in die maanden is gepland op 70 procent.

Noch premier Den Uyl, noch minister Lubbers konden al te optimistisch zijn. ,,Je weet nooit wat onze Arabische vrienden als gevolg van bijv. het Geneefse vredesoverleg voor ons in petto hebben", aldus minister Lubbers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Olie-aanvoer groter dan werd verwacht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken