Bekijk het origineel

Sterke stijging olieprijzen remt ontwikkelingslanden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sterke stijging olieprijzen remt ontwikkelingslanden

3 minuten leestijd

GENEVE — Vandaag begint in Geneve een conferentie van de Organisatie van aardolie-exporterende landen, OPEC, waar afgevaardigden van de twaalf lidstaten zich op verzoek van Venezuela zullen bezighouden met de nivellering van de olieprijzen, die dit weekeinde schommelen tussen 18,8 dollar (Libië) en 10,8 dollar (Indonesië), alsmede met pogingen tot een schikking met de industrielanden te komen over een prijsrelatie tussen aardolie en industrieprodukten.

Bij de pogingen van de OPEClanden om tot een gelijke prijs voor hun olie te komen zal een van de moeilijkste problemen zijn een oplossing te vinden voor de problemn van de ontwikkelingslanden die over geen of weinig eigen bronnen van inkomsten beschikken en door de sterk gestegen olieprijs zwaar zijn gehandicapt.

KENIA

Kenia en andere Afrikaanse landen hebben zich bij de Arabische landen, die zij in het conflict in het MiddenOosten hebben gesteund, erover beklaagd dat door de ongebreidelde prijsverhogingen in de oliesector de door hen ontvangen ontwikkelingshulp volledig wordt opgeslokt. Zij verlangen van de olieproducerende landen prijskortingen op olie als beloning voor hun hulp aan de Arbische zaak.

In conferentiekringen verwacht men dat Venezuela voorts een plan in discussie zal brengen dat president Nixon vorige week lanceerde en dat de vorming behelst van een internationale actiegroep voor energiekwesties bestaande uit een twintigtal landen, waaronder de belangrijkste producerende en verbruikende landen om samen te werken aan een oplo,ssing van de oliecrisis.

Ondertussen is de wereldmarkt voor olie in sterke beweging. Libië is begonnen met het rechtstreeks aanbieden van ruwe olie voor 20 dollar per barrel aan geselekteerde kopers, zo, meldt het gezaghebbende blad „Middle East Economie Survey" (MEES) zaterdag.

LIBIË

Het wekelijks verschijnende olietijdschrift meldde dat de potentiële kopers „die door Libië zijn geselekteerd" op de hoogte zijn gesteld van de hoeveelheid die hen is toegewezen..

Het bericht van MEES volgde op een officiële bekendmaking in de afgelopen week dat Libië zijn „posted price" voor olie tot 15.786 dollar per barrel heeft verhoogd, een verhoging van 74 percent vergeleken met de vroegere prijs van 9.061 dollar per barrel. Als gevolg van een verminkt overgekomen radiobericht werd de nieuwe posted price de afgelopen week abusievelijk opgegeven als 18.786 dollar per barrel.

De Libische maatregel is in overeenstemming met berichten over snel stijgende prijzen voor ruwe olie in de gehele wereld na de vorige maand in Teheran genomen beslissing van zes olieproducerende staten aan de Perzische Golf om hun posted prices voor ruwe olie met 128 percent te verhogen. Hiermee kwam de prijs per barrel die deze landen vragen van 5.11 op 11.65 dollar. Posted ' prices worden door olieproducerende landen gebruikt om belastingen en royalties vast te stellen.

MEES meldde verder dat in Nigeria al 22.60 dollar per barrel is geboden en dat Irak nu voor vrije ohe 21.50 dollar vraagt.

Mees meldde voorts de volgende prijsverhogingen: Nigeria heeft zijn posted price met 80 percent verhoogd van 8.171 tot 14.690 dollar per barrel. Venezuela heeft zijn posted price met 82 percent verhoogd van de in december geldende 7.74 dollar tot 14.08 dollar per barrel. Indonesië heeft zijn posted price met 80 percent verhoogd van 6.00 toi 10.80 dollar per barrel. Ecuador heeft zijn verkoopprijs met 37 percent verhoogd van 10.00 tot •13.70 dollar pèr barrel.

Bolivia heeft zijn exportprijs voor ruwe olie met 16.00 percent verhoogd, 63 percent meer dan de eerder geldende prijs van 9.80 dollar per barrel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Sterke stijging olieprijzen remt ontwikkelingslanden

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken