Bekijk het origineel

Donors tekort voor niertransplantaties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Donors tekort voor niertransplantaties

VOORLICHTING DIENT UITGEBREID

2 minuten leestijd

De stichting Eurotransplantant in Leiden verwacht, dat in 1974 niet meer dan 140 van de in Nederland benodigde 300 niertransplantaties.kunnen worden uitgevoerd. Dit is het gevolg van een blijvend tekort aan donors. Het aantal transplantaties, dat het afgelopen jaar door tussenkomst van de stichting .tot stand is gekomen bedroeg 120. In 1972 was dat 92.

Volgens Eurotransplant-directeur drs. H. Schippers, zullen de voorlichtingscampagnes daarom met kracht worden voortgezet. Eurotransplant denkt hierbij aan de kazernes. Het ministerie van Defensie heeft hiervoor al toestemming gegeven. De stichting wil ook het model codicil bijsluiten bij de verzending van rijbewijzen. Bovendien vraagt zij medewerking van de kerken.

Het aantal weigeringen om nieren voor transplantatie te gebruiken is in Nederland relatief hoog: meer dan de helft van de weigeringen in Europa.

509 GEVALLEN

Eurotransplant heeft vorig jaar in Europa in 509 gevallen meegeholpen aan de totstandkoming van niertransplantaties: 42 procent meer dan in 1972, toen het aantal 356 was. Deze toeneming is volgens Europtransplant te danken aan het groter worden van het aantal overleden donoren met 26 procent. Ook is de organisatie rond de niertransplantatie verbeterd.

De stijging in Nederland wordt toegeschreven aan de voorlichtingsaktiviteiten van onder meer, de stichting ideële reclame, de nierstichting Nederland en Eurotransplant zelf.

De verdeling van de 509 transplantaties over de in en met Eurotransplant samenwerkende landen is: Oostenrijk 56, België 155, (7 nederlanders), West-Duitsland 107, Zwitserland 31, Nederland 120, Engeland 13, Scandinavië 17, Frankrijk 10.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Donors tekort voor niertransplantaties

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken