Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Aangeklede boterhammen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Aangeklede boterhammen

RD-receptenhoek

4 minuten leestijd

Een aangeklede boterham of open sandwich is vrij eenvoudig te maken; het resultaat is geweldig en bovendien zijn er voor ieders smaak: mager of vet, zoet of hartig, van bruin- of van wittebrood. Een maaltijd van open en gesloten sandwiches bij een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid heeft beslist succes. Kies voor zo'n gelegenheid ook eens een andere broodsoort dan u gewend bent.

 Open sandwiches

Hiervoor kunnen alle soorten boord, crackers, enz. worden gebruikt. U leunt natuurlijk een andere broodsoort nemen dan die in het recept wordt genoemd. De meeste andere soorten zijn te gebruiken. 

Sandwich van:
 
Met een broodzaag voorzichtig doorgesneden bruin knackebrot, bedekt met een gewassen en zorgvuldig gedroogd blaadje sla, een schepje Hüttenkase, met daarop een smal reepje ansjovis, kappertjes en gehakte hardgekookte eierdooier.

Een sanovitecracker, belegd met een plak leverkaas, een plak tomaat, daarop een ring ui en wat kleingesneden peterselie.

1/4 sneetje Paderborner brood (Duits), belegd met een plakje rookvlees en daarop een schijfje perzik. Garneer de sandwich met wat peterselie.

l,/2 sanovitecracker, belegd met een plakje belegen kaas (in de vorm van de cracker), enkele plakjes banaan, besprenkeld met citroensap, en bestrooid met geraspte schil van ten schoongemaakte citroen.

1/4 sneetje Paderborner brood (Duits), belegd met een gewassen en goed gedroogd slablad met daarop enkele gekookte mosselen. Schep hierop wat mosterdsaus, gemaakt van 1 eetlepel mosterd, l eetlepel azijn, 1 eetlepel slaolie. Gameer de sandwich met 1/2 plakje citroen.

Een sneetje oud wit casinobrood, belegd met plakken (geschilde) sinaasappel en plakken banaan. Snijd de sneetjes brood scheef door en garneer de sandwiches met halve gepelde walnoten.

1/2 sneetje (Brabants) roggebrood, een eetlepel roerei, gemaakt van losgeklopte eieren, peper, zout, aroma, klein-gesneden peterselie, selderij en gegarneerd met een stukje paprikazoetzuur en ringen groene prei.

Gesloten sandwiches

Hiervoor wordt vaak wit of bruin casinobrood gebruikt. Maar ze kunnen ook gemaakt worden van roggebrood of Paderborner brood. Maak sandwiches van: 2 sneetjes bruin casinobrood met daartussen een plak kaas en wortelsla, gemaakt van grof geraspte wortel, vermengd met citroensap en gewelde rozijnen. Snijd de boterhammen schuin door.
2 sneetjes bruin casinobrood met daartussen een plak kaas, een plak hahi, die besmeerd is met mangochutney of mosterd. Snijd de boterhammen schuin door.

2 sneetjes wit casinobrood met daartussen wat zalm, kleingesneden appel en daarover geschonken een kaassaus van 50 g smeerkaas, losgeroerd met 2 eetlepels hete melk; dit is genoeg voor plm. 5 sandwiches. Snijd de boterhammen schuin door.

2 sneetjes (Brabants) roggebrood met daartussen een mengel van Hüttenkase, kleingesneden ham, appel, augurk en kleingesneden peterselie Snijd de boterhammen schuin door.

Visschotels

Visschotels zijn een goed voorbeeld van voordelige maaltijden. Een visschotel is gemakkelijk en vaak ook tevoren klaar te maken. Probeert u onderstaande schotels maar eens.

Dalmatische visragôut

1 kg gefileerde, gemengde verse vis, sap en rasp van 1 citroen, uitgeperst teentje knoflook, 4 eetlepels tomatenpuree 1 eierdooier, 1/8 liter ongeklopte slagroom, 50 gram geraspte kaas, paprikapoeder, zout, tijm.

Meng alle ingrediënten (behalve de kaas) door de stukjes vis. Doe de massa over in een ingevette vuurvaste schaal. Bestrooi deze met de geraspte kaas en plaats de schaal in een voorverwarmde warme oven, gedurende ca. 30 minuten. Bestrooi hem met paprikapoeder.

Diepvries-visschotel

1 pak diepvriesvis (ca. 800 gr.), zout, peper, noot, 1 dl sherry, 4 eetlepels koffieroom, 2 uien, 40 gr boter, 4 eierdooiers, peterselie.

Beboter een vuurvaste schotel, leg hierin de visfilets, bestrooid met zout, peper en gemalen nootmuskaat. Schenk de sherry en de room erover. Laat dit alles in ca. 20 minuten gaar worden in een voorverwarmde, matig hete oven. Fruit intussen de in ringen gesneden uien goudgeel in de boter. Klop de eierdooiers los. Giet het vocht van de vis en roer een beetje door de eierdooiers. Voeg dit mengsel dan al roerende bij de rest van het stoofvocht, houd het even tegen de kook, tot het geheel iets gebonden is. Leg de gefruite uienringen op de vis en giet de saus erover. Strooi er veel peterselie op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Aangeklede boterhammen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken