Bekijk het origineel

Geen raffinaderij in Ternaaien meer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen raffinaderij in Ternaaien meer

CRISIS IN BRUSSEL

2 minuten leestijd

BRUSSEL — De Belgische coalitieregering is vrijdag in een nog diepere crisissituatie verzeild geraakt nadat de nationale Iraanse oliemaatschappij telegrafisch had bevestigd dat de plannen voor de bouw van een raffinaderij in Wallonië dtfinitief van de baan zijn.

Het sombere nieuws werd dooi premier Edmond Leburton persoonlijk bekend gemaakt. De socialistische, premier onderbrak een geplande kabinetszitting om een verklaring voor te lezen aan de pers. Hij vertelde dat minister van economische zaken Willy Claes vrijdag een door president-directeur dr. Eikbal getekend telegram heeft ontvangen waarin deze meedeelde dat het project - hier bekend als „Ibramco" - is losgelaten.
De recente gebeurtenissen hebben-dit overheidsinitiatief een belangrijke politieke betekenis gegeven, aldus Leburton. „Als consequentie daarvan heb ik de Koning om een onderhoud hedenmiddag verzocht".

COMPROMISSEN

In de middagbladen die uitkwamen op het moment dat Leburton zijn verklaring voorlas werd nog mot vette koppen gemeld dat Iran nog steeds bereid was om met België over de Ibramco te onderhandelen. Het project is een van de hoofdlijnen geweest in het web van compromissen en afspraken binnen Leburton coalitie, Ibramco was het eerste trefdoel van de socialisten om te komen tot een grote industrie die volledig in handen van de staat zou zijn. De extra werkgelegenheid die Ibramco In het qua socialistische aanhang belangrijke Wallonië zou creëren betekende voorts een belangrijke ruggesteun voor Leburtons positie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Geen raffinaderij in Ternaaien meer

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken