Bekijk het origineel

Koning aanvaardt het ontslag van regering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Koning aanvaardt het ontslag van regering

RAFFINADERIJ IN TERNAAIEN

3 minuten leestijd

BRUSSEL — Koning Boudewijn van België heeft zaterdag het ontslag aanvaard van de regering van de socialistische premier Raymond Leburton die een jaar geleden is gevormd en die vrijdag is gevallen nadat de Iraanse regering had besloten at te zien van de bouw van een raffinaderij in België. Een woordvoerder van het koninklijk paleis verklaarde dat de Koning de aftredende regering heeft gevraagd de lopende zaken waar te nemen.

Tijdens het afgelopen weekeinde is er geen klaarheid over gekomen of er, na de ontslagneming van de Belgische regering-Leburton in België nieuwe verkiezingen zullen komen. Verschillende afdelingen van de socialistische partij in het land hebben zich in de loop van zondag voorstanders van parlementsontbinding en nieuwe verkiezingen getoond. Ook de in de oppositie zijnde Volksunie ziel, blijkens uitlatingen van partijfunctionarissen, heil in nieuwe verkiezingen.

De afgetreden socialistische minister van economische zaken, Willy Claes liet zich echter tamelijk genuanceerd uit. Hij verklaarde dat de vestiging van de Ibramco, de IraansBelgische raffinaderij in het Luikse, voor de socialisten een belangrijke politieke zaak was geworden, maar hij zei toch ook dat de Belgische socialisten willen blijven deelnemen aan de regering als ze iets voor de Belgische gemeenschap kunnen doen.

OPPOSITIE

De Christen-Democraten zien weinig heil in nieuwe verkiezingen in België. De afgetreden vice-premier Leo Tindemans, noemde het onbegrijpelijk dat de socialisten het inzake de Ibramco tot een regeringscrisis hadden laten komen. Wij wilden bepaald niet opnieuw onderhandelen met -Iran over de vestiging van zo'n raffinaderij. Wat wij wel wilden was meer toelichting op het stuik van de leveringen van ruwe olie en de prijzen van die olie, zo zei hij. Willy de Clercx, de andere vice-premier zei, sprekend namens de liberalen, hun regeringscrisis op dit moment uiterst ongewenst te vinden. Het land staat voor grote economische moeilijkheden. De prijzen zullen volgens deskundigen Zéker met een procent of tien stijgen dit jaar, en het aantal werklozen zou wel eens kunnen oplopen tot boven de 140.000. aldus De Clercx.

IRAN

De Nationale Iraanse Oliemaatschappij (NIOC) heeft vandaag bekend gemaakt, dat Iran de nieuwe voorwaarden voor de bouw van een raffinaderij in België afgewezen heeft. Dr. Parviz Mina, vice-president van NIOC, zei, dat België krachtens een door beide partijen gesloten overeenkomst Teheran uiterlijk 15 januari in kennis had moeiten stellen van de aanvaarding van de transaktie. Maar op 16 januari verklaarden de Belgen dat zij bepaalde voorwaarden ,o.m. de. totale bouwkosten opnieuw wilden bespreken. 
Na een diepgaande studie besloot de NIOC vrijdag de transaktie te annuleren aangezien de tijdslimiet was gepasseerd, en er haars inziens geen aanleiding bestond om opnieuw te onderhandelen over al aanvaarde voorwaarden, aldus Mina.

Oliedeskundigen in Teheran toonden verbazing over de houding van de Belgische regering in een periode dat de -luxe hotels van Teheran vol oliedeskundigen, makelaars, raffinaderijbezitters en regeringsfunctionarissen zitten, die proberen olie te kopen of met de NIOC een deelgenootschap willen aangaan. Door economische deskundigen wordt het Belgische besluit een grote fout genoemd aangezien België een goede kans maakte Iran te voorzien van dringend nodige grondstoffen zoals staal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Koning aanvaardt het ontslag van regering

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken