Bekijk het origineel

Benzinedistributie van de baan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Benzinedistributie van de baan

Aanzien kabinet in geding

3 minuten leestijd

Op 4 februari is de benzinedistributie verleden tijd. Het kabinet-Den Uyl zet een punt achter de rantsoenering, omdat ook voor Nederland de Arabische oliekraan steeds verder wordt opengedraaid. Momenteel is er nog slechts een tekort van 15 procent. Halverwege december was de olie-aanvoer met 25-30 procent teruggelopen. „In de huidige cijfers komt een wat gunstiger situatie tot uitdrukking", zei minister Lubbers (Economische Zaken) gistermiddag in de Tweede Kamer.

Niettemin blijven beperkende maatregelen nodig. De aanvoer van ruwe oMe is immers nog niet op het oude peil teruggekeerd. Het „gat" van 15 procent zal met andere besparingen worden gedicht. 
• Een snelheidsbeperking van 100 km/u 
• twee autoloze zondagen per maand.

Over het zondagsrijverbod heeft de regering vandaag overleg gevoerd met de BOVAG en de HORECA. Zowel de restaurants als de garagebedrijven hebben vorig jaar veel schade opgelopen door de „ononderbroken toepassing van de autoloze zondag".

Tot maandag 4 februari — de datum waarop aanvankelijk de tweede distributieperiode zou ingaan —blijft de benzine op de bon. „De regering vindt het onverantwoordelijk dè distributie met onmogelijke ingang op te schorten", aldus minister Lubbers.„Eerst dienen namelijk alternatieve middelen voorhanden te zijn, waarmee de noodzakelijke verbruiksbeperking kan worden gerealiseerd".

„STOKJE"

De minister drong er op aan —zolang de benzine op de bon is —zich strikt aan de distributie te houden. De oliemaatschappijen zullen er een stokje voor steken dat de benzine „bonloos'' wordt verkocht. De benzinepompen worden alleen nog maar bevoorraad op grond van toewijzingen die zij —op basis van ingeleverde bonnen — van de gemeentelijke administratie ontvangen. De pomphouders zuilen voortaan de bonnen onmiddellijk moeten inleveren, als zij nieuwe benzine willen hebben. Tot dusver werd altijd met machtigingen en rekening-courantverhoudingen gewerkt.

„VOORTREFFELIJK"

Een van de redenen waarom de regering de rantsoenering zo spoedig weer op straat gezet heeft is „de noodsituatie van de benzinestations in de grensstreken". „Bovendien heeft de automobilist zich voortreffelijk gehouden aan de regels van het spel: snelheidsbeperking.

Minister Lubbers durfde niet te schatten hoeveel benzine in de twee afgelopen distributieweken bespaard is. „Heel veel automobilisten gingen de distributie in, met een volle tank. Dit is een van de oorzaken voor de terugval in de verkoop (30 tot 40 procent) tijdens de eersite week. Bovendien is gebleken dat veel automobilisten erg zuinig zijn geweest". De minister weet niet hoeveel Nederlanders over de grens hebben getankt. „Daarover heb ik geen cijfers".

AANZIEN KABINET

Minister Westerterp (Verkeer en waterstaat) beloofde dat de regering de verliezen die het openbaar vervoer a\s gevolg van onnodig afgesloten contracten — lijdt, te zullen vergoeden.
De oliemaatschappijen hebben bij minister Lubbers aangedrongen op een verlenging van de distributie met vier weken. Een tekort van 15 procent vonden ze ernstig genoeg om de benzine voorlopig op de bon te houden. Binnenkort zal de Tweede kamer worden ingelicht over de totale kosten van de benzinedistributie.
Behalve de rantsoenering van benzine wordt ook de distributie van propaan afgeschaft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Benzinedistributie van de baan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken