Bekijk het origineel

Voor ons distributie nu reeds van de baan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Voor ons distributie nu reeds van de baan

BOND VAN GARAGES (BOVAG):

4 minuten leestijd

De leden van de BOVAG hebben donderdag besloten aan al hun klanten benzine te leveren, ook als deze geen benzinebonnen hebben. Voor de BOVAG-leden is de benzinedistributie in feite beëindigd. Zij besloten dit op een bijzondere ledenvergadering in Den Haag.

Omdat het verhandelen van benzinebonnen en daarmee het schenken ervan niet verboden is, kan de pomphouder trouwens zonder de wet te overtreden gemakkelijk klanten zonder bonnen helpen door deze uit zijn eigen voorraad aan te vullen.

De BOVAG-leden toonden zich zeer verbolgen over de schade die zij met de distributie hebben opgelopen. In een motie eisten zij van de regering verlaging van de benzineaccijns, die bij een gelijk blijven van de verkoopprijs zal leiden tot een grotere winstmarge.

OlieMaatschappijen hebben aan minister Lubbers van Economische Zaken gevraagd hun prijzen te mogen verhogen. De minister kan die prijzen niet teveel afremmen, aldus de heer Nefkens. De grondstoffenprijzen zijn immers omhoog gegaan en als de oliemaatschappijen hier niet aan hun winst kunnen komen, dan zullen ze hun benzine in ander landen zoals West-Duitsland, gaan slijten, omdat daar wel een hogere prijs wordt geboden.

De BOVAG-leden veroordeelden de benzinemaatschappijen die voortzetting van de distributie hebben bepleit en stellen hen mede aansprakelijk voor de geleden verliezen. De pomphouders zijn er op grond van de afleveringen de laatste weken van overtuigd dat er voldoende brandstof in Nederland voorradig is.

AUTOLOZE ZONDAG

Het eventueel opnieuw invoeren van een autoloze zondag zal desastreuze gevolgen hebben voor bepaalde toch al zwaar getroffen bedrijfstakken. Het overlegorgaan van de drie centrale organisaties van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf wijst met nadruk deze plannen af. De FOCWA (de Nederlandse Vereniging van ondernemers in het carrosseriebedrijf) staat ook afwijzend tegenover herinvoering van de autoloze zondag.

VRIJWILLIG BEZUINIGEN

De KNAC heeft de ministerraad in overweging gegeven om benzinebeperking via zelfbeperking op grond van vrijwilligheid te bereiken. De Nederlandse automobilist, aldus de KNAC, heeft immers na een dringende oproep van regeringszijde blijk gegeven hieraan eendrachtig en boven verwachting gevolg te kunnen geven. Indien het kabinet toch mocht besluiten van deze gedragslijn af te wijken, dan pleit de KNAC voor een maximum snelheid van 100 km/u, behalve o p de autosnelwegen. Deze zijn immers terwille van een veilig en snel vervoer en dus met name ter bevordering van 's lands welvaart aangelegd. Met een maximum snelheid op deze wegen zou de economie allerminst zijn gediend.

EXTRA MATERIEEL

De Nederlandse Spoorwegen zullen ook na de benzinedistributie nog extra materieel blijven gebruiken. Dit heeft een woordvoerder van de NS meegedeeld. In de zogenaamde „uitstelweek" van 7 tot 14 januari is de omvang van het vervoer bij de NS, met zestien procent gestegen. De woordvoerder van de NS heeft de indruk, dat de afgelopen weken tien a vijftien procent meer reizigers werden vervoerd tijdens de spitsuren. Dit komt neer op 80.000 passagiers per dag meer.

BESPAREN

Om na de periode van distributie het benzinegebruik met vijftien procent te kunnen beperken denkt minister Westerterp (Verkeer en Waterstaat) aan een samenstel van maatregelen: tien a elf procent kan worden bespaard door de invoering van een verplichte maximumsnelheid van 100 km op de autosnelwegen en 80 km op de overige wegen, in combinatie met een campagne om de rijstijl van de automobilist aan te passen. De overige vier a vijf procent zou bespaard kunnen worden door maatregelen als: drie autoloze zondagen op een periode van zes weken, het sluiten van de benzinepompen op op zondagen en het selectief gebruik van de auto op vrijwillige basis.

Het kabinet zal vandaag hierover een beslissing nemen. Deze maatregelen zullen gelden voor een periode van tenminste zes weken, aldus de minister.

De ministerraad heeft vanmiddag een representatieve afvaardiging zowel van de oliemaatschappijen als daarna van het bestuur van de BOVAG voor een bespreking van de actuele situatie op de benzinemarkt ontvangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Voor ons distributie nu reeds van de baan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken