Bekijk het origineel

Wat planten we i de voorjaarstuin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wat planten we i de voorjaarstuin

enV'rfiUS^

5 minuten leestijd

Voorzover er nog ruimte over is in de tuin, en ook met het oog op latere beplanting met perkplanten, kunnen we de overgebleven hoekjes benutten om er nog wat gewassen in te planten die men beter in het voorjaar kan zetten dan in de herfst. Want of de gewassen verdragen geen vorst, of we kunnen door latere planttijd de bloei verlaten en eventueel ook min of meer spreiden.

In het voorgaande stukje over de bollen en knollen voor de tuin hebben we het over de begonia gehad, naar we mogen aannemen heeft ieder die deze knolbegonia's in de tuin of in de balkonbak wil hebben, ze nu wel reeds opgezet om te laten spruiten zodat deze later als de kans op nachtvorst voorbij is uitgeplant kunnen worden in de tuin.

GLADIOLEN

De gewassen die we nu nog zonder bezwaar kunnen planten zijn allereerst de gladiolen. Hoewel ze voor perkbeplanting minder geschikt zijn, kunnen we ze als snijbloem heel goed gebruiken. Het sortiment gladiolen is zeer uitgebreid. Er zijn vroeg- en laatbloeiende rassen in een onovertroffen kleurenpalet. En de prijs behoeft over het algemeen geen bezwaar te zijn. Neemt u niet te grote bollen, de kleinere maten bloeien even goed ai' is het misschien met wat kleinere bloemen, maar het maakt niet zo heel veel uit.

De plantdiepte bedraagt zo ongeveer 6 tot 8 cm en wat zo gemakkelijk is, de grondsoort speelt geen rol; ze groeien overal. Wilt u ze niet als snijbloem gebruiken dan moeten ze wel een plaats krijgen meer aan de achterzijde van de tuin, bovendien zullen ze in sommige gevallen een steuntje nodig hebben vooral ais de omgeving wat winderig is. Een minder bekende gladiool is de Acidanthera — murielae oftewel de Abessijnse gladiool. De bloemen zijn wit met een zwart hart en bovendien zijn ze zeer welriekend. De bloeitijd valt in augustus. En wilt u na de bloei de knollen bewaren, dan worden de knollen in het najaar gerooid en bewaard op een droge, niet te warme, vorstvrije plaats. Trouwens dit geldt voor aile gladiolen, die men wil overhouden tot een volgend jaar.

MOMBRETIA

Nauw verwant aan de gladiool is de Monbretia, deze kan men nu ook planten en als ze op een enigszms beschutte plaats staan Runnen ze de winter overblijven en behoeve ze niet te worden gerooid. De monbretla's zijn niet zo gevarieerd van kleur als de gladiolen, de kleuren lopen uiteen van licht oranje tot roodachtig met min of meer geie tinten er in. Het is een aardig fijn gewasje, dat ook niet zo hoog wordt, zo ongeveer 50 cm. Een ander familielid is de Trigridia ferraria, een heel apart gewas waarvan de bloemen slechts een dag bloeien, maar dat is geen bezwaar de volgende dag is er weer een nieuwe bloem. In de ochtenduren gaat de bloem open en de late middag zakt ze in elkaar en is het weer voorbij.

SPARAXIS

Er is in dezen nog een klein neefje dat de moeite waard is en niet zo algemeen bekend, de Sparaxis; een gewasje dat slechts 10 tot 12 cm hoog wordt en dan bloeit met een verscheidenheid van kleuren die zijn weerga niet vindt. Ook deze kan men in de winter overhouden op dezelfde manier als de gladiool.

En wie van u kent het zgn. geluksklavertje, Oxalis depei of de Oxalis adenophila? Beide gewassen bloeien met rose bloempjes en blijven zeer lang. De naam klavertje-vier danken ze aan hun bladeren die wat op de klaver lijken, hoewel ze daar niet aan verwant zijn. Het is zeker de moeite waard om ook deze gewasjes eens te proberen, voor de kosten behoeft u het niet te laten daar ze vrij goedkoop zijn.

LELIE'S

Tot slot nog de leiies. Ook deze kan men nu nog volop planten hoewel dat ook in het na.-aar kan. Een leliebol wordt vrij diep geplant, dit moet ook wel daar een lelie nieuwe wortels maakt boven de bol aan de stengel. Eenmaal geplant kunnen ze jaren blijven zitten en komen in steeds groteren getale terug. Voorat de laatste tien jaren is het sortiment bijzonder verrijkt met tal van nieuwe en mooie rassen zoals de zgn. Mid-Century lelies.

Een heel bekende hiervan is de Enchantment die men ook als snijbloem veel in de bloemenwinkel ziet. Daar een grote leliebol in de regel prijzig is kan men ook hier volstaan met de kleinere maten die evengoed bloeien en een volgend jaar vanzeif groter wordt. Bovendien zorgen ze zelf voor de vermeerdering en breiden zich ook steeds uit in hun naaste omgeving.

Er zijn leliesoorten in alle maten en kleuren; in verband hiermede moet u wel weten waar ze worden geplant, want een lelie van 180 cm hoog moet natuurlijk niet vooraan staan. Maar de eerder genoemde en de Fire King blijven beide binnen de perken. Uw handelaar kan wat dat betreft voldoende voorlichting geven, ook over de verdere mogelijkheden die er met de lelies zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 maart 1974

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Wat planten we i de voorjaarstuin

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 maart 1974

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken