Bekijk het origineel

Gezinsconsumptie 1,5% duurder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gezinsconsumptie 1,5% duurder

2 minuten leestijd

Het prijsindexcijfer steeg in de periode half februari tot half maart niet minder dan 1|5 pct. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De staging van het prijsindexcijfer is sinds half december vorig jaar in totaal 3,2 pct. In vergeiyking met het eerste kwartaal van 1973 zijn de prezen met 8,8 pct. gestegen, aldus het CBS.

Het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie voor werknemersgezinnen, zoals het BS dat maandelijks samenstelt op basis van 1969 is 100, liep op van 136,4 midden februari tot 138,4 midden maart.

Hierbij merkt het BS op dat op het moment van het vaststellen van de indexcijfers voor maart de verhoging van de ziekenfondstarieven nog steeds niet bekend was. Niettemin is thans in overleg met deskundigen een zo goed mogelijke schatting gemaakt van de invloed van de te verwachten verhoging op het prijsindexcijfer van januari 1974 af. Voor de eerste twee maanden van dit jaar luiden de herziene totaalindexcijfers - waarbij tussen haakjes de reeds voorlopig gepubliceerde indices zijn vermeld als voigt: januari 135,1 (134,8) en februari 136,4.

KLEDING

Van de goederen en diensten, waarvoor het CBS geregeld prijsgegevens verzamelt, gaf in maart 50 pct een stijging te zien, met een invloed op het totaalindexcijfer van plus 1,8 pct. De belangrijkste stijging deed zich voor bij kleding waarvoor het indexcijfer opliep van 136,9 tot 144,3. Hierbij dient erop te worden gewezen dat de februari-index nog uitsluitend betrekking heeft op het winterpakket voor kleding, terwijl in het maartIndexcijfer het zomerpakket reeds gedeeltelijk is verwerkt. Deze gedeeltelijke pakketwijziging bracht een stijging van het totaal indexcijfer teweeg van 0,3 pct.

Voorts werden onder meer nog stijgingen waargenomen voor brood, koiEfie, margarine, eieren, materialen en diensten voor onderhoud van de woning, meubelen, woningtextiel en vloerbedekking, huishoudelijk apparaten, vloeibare brandstoffen, schoeisel, medische verzorging, sport- en kampeerartikelen en benzine.

Voor 20 pct van de goederen en diensten daalden de prijzen, met een invloed op het totaal indexcijfer van min 0,3 pct, terwijl voor de resterende 30 pet de situatie van midden-februari tot midden-maart ongewijzigd bleef. De waargenomen dalingen traden voornamelijk op in de sector voeding en wel met name voor aardappelen, groenten, fruit en vlees. De stijgingen en dalingen resulteerden per saldo in de CBS.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 april 1974

Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's

Gezinsconsumptie 1,5% duurder

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 april 1974

Reformatorisch Dagblad | 9 Pagina's

PDF Bekijken